Belföld

Novák Katalin: Európa békéjének kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása

Európa békéjének és biztonságának kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása, s ennek megoldása a térség európai uniós integrációja – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön az albán parlament plenáris ülésén Tiranában.

Novák Katalin elmondta, hogy Európa kritikus időszakát éli, bajban van, nehézségekkel küzd. Ezek közé tartozik az ukrajnai háború és következményei, a Nyugat-Balkán stabilitásának törékenysége, az illegális migráció nyomása Európára, a demográfiai kihívások, valamint Európa világpolitikai súlyának szerepe a jövőben, ennek megkérdőjeleződése.

Novák Katalin kiemelte: az, hogy milyen súlya lesz Európának a jövőben, hogy képes lesz-e megőrizni azt a gazdasági, politikai és demográfiai erőt, amit ma képvisel a világban, azon múlik, hogy képes lesz-e bölcs válaszokat adni, megtalálni és megőrizni a békéhez, biztonsághoz, gyarapodáshoz vezető utat.     A köztársasági elnök szerint Európa békéjének és biztonságának kulcsa a Nyugat-Balkán stabilitása, s ennek kulcsa a térség európai uniós integrációja. Novák Katalin rámutatott: szükségünk van Albániára az Európai Unión belül, s az ehhez vezető úton számíthatnak ránk.

A magyar államfő emlékeztetett: első alkalommal jár Albániában, s nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy hivatalos állami látogatáson vehet itt részt.

„Tiszteljük egymást, értjük egymást, és támogatjuk egymást” – jellemezte Albánia és Magyarország kapcsolatát.

Az állami látogatásra érkezett Novák Katalin csütörtökön találkozott Bajram Begaj albán köztársasági elnökkel, Ermonela Felaj házelnök-helyettessel, majd a Nemzeti Mártírok Temetőjében megkoszorúzta a mártírok sírját. Pénteken Erion Veliaj főpolgármestertől veheti át Tirana város kulcsát, majd Geraldine királyné szobránál helyezi el az emlékezés virágait.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább