Külföld

Norvégia 190 millió euróig finanszírozza Ukrajna gázvásárlását

A norvég hatóságok megállapodást írtak alá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, amelynek értelmében Norvégia kétmilliárd koronával (több mint 190 millió euróval) finanszírozza az Ukrajna számára a téli időszakban történő gázvásárlást – közölte a norvég kormány.

“Trygve Slagsvold vedum norvég pénzügyminiszter aláírta azt a megállapodást, amely kétmilliárd norvég korona gázvásárlási támogatást garantál Ukrajnának a téli időszakra. A norvég támogatást az európai újjáépítési és fejlesztési bankon keresztül nyújtják” – áll a közleményben.

Mint a kormány megjegyezte, Norvégia a második legnagyobb adományozója a bank ukrajnai tevékenységének.

“Az energiaellátás támogatása nagyon fontos Ukrajna számára” – mondta Anniken Huitfeldt külügyminiszter a közlemény szerint.

Júliusban Jonas Gahr Støre miniszterelnök bejelentette, hogy a norvég kormány 2022-ben és 2023-ban 10 milliárd koronát ad Ukrajnának. Ebből az összegből kétmilliárd koronát gázvásárlásra különítettek el – írta meg az oroszhírek.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább