Külföld

Nógrádi: Trumppal képes lehet megállapodni Moszkva a tűzszünetről

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint Moszkva Trumppal képes lenne megállapodni a tűzszünetről.

Az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője szerint Amerika és a britek most éppen arról győzködik, mondjuk úgy, Ukrajna fő szponzorait, hogy ki kéne nevezni egy ukrajnai különmegbízottat, aki „figyelemmel kíséri” Zelenszkij minden lépését, másfelől elhalmozza őt a „jó tanácsaival”. Lehet-e alapja ennek a hírnek? – kérdezték Nógrádit.

„Lehet. Mi a probléma? Ha novemberben megválasztják az Egyesült Államok következő elnökévé Donald Trumpot, ő egy teljesen új Ukrajna-politikát fog folytatni, ahogy egyébként új Kína- és NATO-politikát is. A Trump-féle politika alapja az, hogy nem kell több pénzt adni Ukrajnának; Kijev legyen szíves fegyverszünetet kötni az oroszokkal. Én hosszú hónapok óta azt mondom, hogy ez lehetséges, de ehhez Washingtonnak és Moszkvának kell egymással megállapodnia” – válaszolta Nógrádi György.

Hozzátette:

„Trump alatt ennek a feltételei adottak lesznek. Ami a pillanatnyi helyzetet illeti, Európa nem tudja helyettesíteni az USA-t. Azért sem, mert a jelenleg Ukrajnának folyósított, uniós támogatás felét a németek adják, de ezt nem tudják hosszú távon fenntartani. Közben Volodimir Zelenszkij leváltotta a hadsereg parancsnokát, aki a maga területén igazi szakértő volt, és kirúgta az öt legfontosabb tábornokát is. A Zelenszkij-féle elképzelés az, hogy a hadseregnek két fő- és egy mellékirányban kell támadnia. Ez nem hozott eredményt, de eddig sem hozott katonai sikert. Szóval indokolt lenne ki nevezni valakit. De hogy ez tényleg megtörténik-e, azt majd meglátjuk.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább