Belföld

Nógrádi: Bármikor lehetséges egy puccs nyugati támogatással Zelenszkij ellen

Volodimir Zelenszkij olyan mértékben elszakadt a realitásoktól és a mai nyugati elvárásoktól, hogy a szövetségesek kezdenek elhatárolódni tőle – véli Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértővel arról beszélgettek, vajon a gyengeség jele-e, hogy Oroszország bővíti a haderejét, miért annyira fontos a briteknek Ukrajna, és hogy hová vezethet a kijevi vezetés és a hadsereg közötti ellentét.

„Az ukrán sajtóhoz a napokban kiszivárgott egy hír, mely szerint Valerij Zaluzsnij főparancsnok és orosz kollégája titokban a békéről tárgyal. Ezzel nagyjából párhuzamosan megjelent az is, hogy Zelenszkij kiírná a választást, de rá akarja venni Zaluzsnijt, hogy azon ne induljon, ellenkező esetben le fogják őt járatni. Most ezek után nem tudom eldönteni, hogy a Zaluzsnij–Geraszimov állítólagos tárgyalás tényleg folyamatban lehet, vagy pedig már a lejáratási kampány része?” – tették fel neki a kérdést.

„Ez egy nagyon fontos kérdés. Az ukrán politikai és katonai vezetés még az ősz folyamán szembekerült egymással. A szakértők, a katonák megmondták, hogy az ukrán hadsereg képes a stratégiai védelemre, de támadásra nem. Ezt az ukrán államfő nem hajlandó elfogadni, követeli a támadást. A vilniusi csúcs előtt az alaptétel az volt, hogy támadni és győzni kell, de nem tudták elérni. A jelenlegi helyzetben mindent megtesznek, hogy a katonai vezetés ne nyilatkozzon. Én három-négy óránként olvasom az orosz és az ukrán jelentéseket, a teljes ukrán vezetés, a politikai elit Podoljaktól kezdve a Kuleba külügyminiszterig állandóan azt mondja, hogy nincs ellentét a katonai és politikai vezetés között. De ez nem igaz. Én arra számítok, hogy ettől kezdve bármikor lehetséges egy puccs nyugati támogatással Zelenszkij ellen, ugyanis olyan kijelentései voltak, hogy nem lehet Oroszországgal tárgyalni. A tárgyalás csak úgy lehetséges, ha az oroszok az összes megszállt területről kivonulnak, adnak kétszáz-valahány milliárd euró jóvátételt, tehát látszik, hogy olyan mértékben elszakadt a realitásoktól és a mai nyugati elvárásoktól, hogy a Nyugat kezd elhatárolódni tőle. Erre jók a katonák” – válaszolta Nógrádi György.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább