Kiemelt Külföld

Nobel-békedíjra jelölték a Black Lives Matter mozgalmat

Végül is csak a fél világot gyújtották fel…

A norvég parlament egyik szocialista képviselője, Petter Eide Nobel-békedíjra jelölte a feketék jogaiért küzdő Black Lives Matter (BLM) polgárjogi mozgalmat.

A jelölésről szóló hivatalos dokumentumokban a politikus azt írta, hogy szerinte a mozgalom rákényszerítette az Egyesült Államokon kívüli országokat is, hogy szembenézzenek a saját társadalmuk rasszizmusával.

Úgy gondolom, hogy az egyik kulcsfontosságú probléma amit Amerikában láttunk, de akár Európában és Ázsiában is, az az egyenlőtlenségen alapuló és egyre növekvő konfliktus. A Black Lives Matter világszerte egy nagyon fontos, rasszista diszkrimináció ellen küzdő mozgalommá vált.

A norvég képviselő korábban orosz és kínai ellenzéki aktivistákat is jelölt már a Nobel-békedíjra. Szerinte az egyik legfontosabb dolog, ami lenyűgözte a mozgalommal kapcsolatban, hogy „képes voltak mindenféle társadalmi csoportokból jövő embereket megmozgatni, cselekvésre bírni, és nem csak afro-amerikaiakat, nem csak elnyomottakat”. (index/theguardian)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább