Külföld

New York Post: Soros beavatkozott az albániai választásokba

„Antony Blinken amerikai külügyminiszter Soros György tőzsdespekuláns érdekeit érvényesítve avatkozott be az albán választásokba” – írta a New York Postra hivatkozva a Magyar Nemzet.

A Post felidézte, hogy a tavaly hivatalba lépett demokrata párti Blinken egyik első tette külügyminiszterként az volt, hogy kitiltotta az Egyesült Államokból az albániai ellenzék egyik vezéralakját, a kommunistaellenes Sali Berishát.

Sali Berisha, Albánia egykori elnöke és miniszterelnöke heves bírálója Soros Györgynek és az általa vezetett Nyílt Társadalom Alapítványoknak. Blinken arra hivatkozva tiltotta ki Berishát az Egyesült Államokból, hogy annak „korrupt tettei aláásták a demokráciát Albániában”.

„Soha életemben nem vádoltak meg korrupcióval. Éppen az ellenkezője igaz. Nagyon szorosan együttműködtem az amerikai kormányzattal a korrupció elleni küzdelem terén” – közölte a New York Posttal Berisha.

Elmondta a lapnak, hogy Blinken soha nem mutatott be bizonyítékokat a bűnösségére.

Elmondta továbbá, hogy szerinte Blinken bosszúból cselekedett, amiért ő felszólította a nagyobb kormányokat, hogy vizsgálják meg Soros regionális politikában betöltött szerepét, valamint nyilvánítsák a milliárdost persona non gratának.

A Wikileaks által kiszivárogtatott e-mailből kiderül, hogy Hillary Clinton akkori külügyminiszter Soros György több tanácsát is elfogadta az albán belpolitikai folyamatokba való amerikai beavatkozás során, amelynek célja az ellenségesnek titulált Berisha-kormány leváltása volt.

2013-ban sikerült is a leváltás, azóta Edi Rama, szocialista miniszterelnök van hatalmon.

Rama mind a mai napig a helyi Soros-alapítvány kuratóriumi tagja, mind első, mind pedig a jelenlegi felesége a Nyílt Társadalom Alapítványok albániai vezetőségének tagja volt korábban.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább