Kiemelt

Népszerű és nemzetközileg is elismert Novák Katalin

A kormánypártok államfő-jelöltje, Novák Katalin december 31-ével lemond miniszteri posztjáról. Deák Dániel rámutatott: jobboldali parlamenti többség választja meg várhatóan Magyarország történetének első női köztársasági elnökét.

 

„Az utolsó kormányülésem. December 31-ével lemondok a családokért felelős miniszteri tisztségemről, hogy minden erőmmel az előttem álló feladatra készülhessek” – jelentette be tegnap délután közösségi oldalán Novák Katalin. Orbán Viktor miniszterelnök kedden, az év utolsó kormányinfóján újságírói kérdésre válaszolva erősítette meg, hogy a családügyi minisztert jelöli az államfői posztra Áder János köztársasági elnök utódának. Novák Katalin ezután a Facebookon úgy fogalmazott: „Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni – erre az embert próbáló feladatra készülök hittel, lélekkel, szívvel. A köztársasági elnök jelölti felkérést tisztelettel vállalom. Maradok, aki vagyok.”

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Novák Katalin jelöléséről lapunknak kijelentette: a döntés azt tükrözi, hogy hamisak a baloldali vádak, miszerint a jobboldalon nőként nem lehet érvényesülni. Ez egyáltalán nincsen így, hiszen a jobboldali parlamenti többség választja meg várhatóan Magyarország történetének első női köztársasági elnökét. Novák Katalin háromgyermekes családanya és eddigi munkája során rengeteg lépést tett a magyar családok helyzetének javítása érdekében, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül minden magyar családot előnyösen érintettek a nevével fémjelzett programok – mutatott rá a politológus.

Hozzátette: annak köszönhe­tően, hogy Novák Katalin az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, dolgozott, illetve hogy anyanyelvén kívül angolul, franciául és németül is folyékonyan beszél, spanyolul pedig társalgási szinten kommunikál, kiváló nemzetközi kapcsolatrendszert tudott kiépíteni, ami államfőként ugyancsak az ország előnyére válik majd.

Fontos az is, hogy nemzetközi elismertsége már most is erős, eddigi munkásságáért több elismerésben részesült: 2020-ban Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével, 2019-ben a Francia Becsületrend lovagkeresztjével tüntették ki, ugyanebben az évben pedig megkapta a Popovics-díjat is – sorolta az elemző.
Kiemelte: Novák Katalin előnyére válik az is, hogy rendkívül népszerű, a baloldali szavazók sem utasítják őt el, így államfőként könnyen szimbolizálni tudja majd a nemzet egységét, minden magyart tud képviselni. Erre már
fideszes politikusként is törekedett, számtalan kérdésben tett gesztust az ellenzéki oldalnak – jegyezte meg Deák.

(Magyarhírlap)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább