Külföld

Népszavazást akarnak Svájcban a „lezárás” ellen

Mert az felesleges és eredménytelen…

Az „Alkotmány barátai” nevű csoport szerint a kormány nem jól reagál a járványra, ezért petíciót nyújtottak be a szövetségi kormánynak – olvasható az euronews magyar nyelvű oldalán.

A civil szervezet 90 ezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy a kormányzat oldja fel a Covid19 miatt elrendelt lezárásokat. A svájci alkotmány értelmében kötelező kiírni a népszavazást, ha azt legalább ötvenezer ember kéri.

„Alkotmány barátai” szerint a tavaly szeptemberben elfogadott szabályok „veszélyesek, erkölcstelenek és feleslegesek”. Ezekhez jött még, hogy decemberben bezáratták az éttermeket, sportklubokat, és a kulturális intézményeket is. A szervezet szerint ezek az intézkedések aránytalanok és „láthatóan eredménytelenek”. Az új szabályok ellenzői között olyanok is vannak, akik szerint a járványt lehetne a meglévő jogszabályokkal is kezelni, ehhez nincs szüksége a kormányzatnak további felhatalmazásra.

A népszavazásra leghamarabb 2021. júniusában kerülhet sor.

Itthon hasonlóképpen látja a helyzetet a Mi Hazánk Mozgalom is.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább