Kiemelt Külföld

Nemzetközi tudósok újradefiniálták az antiszemitizmus fogalmát

Eddig az Izrael-elleneség is az volt…

Több, mint kétszáz neves nemzetközi, köztük izraeli tudós egy nyilatkozatban olyan új antiszemitizmus-definíciót javasol, amelynek értelmében az anticionizmus és az Izrael-kritika nem számítana feltétlenül antiszemitizmusnak.

Az eddigi meghatározás alapján az anticionizmust és az Izrael-kritikát is lehetett antiszemitizmusnak nevezni – ezért lettek ezzel megvádolva Izrael-kritikus nyugat-európai baloldaliak is –, az ún. Jeruzsálemi Nyilatkozat a zsidók mint zsidók elleni gyűlöletként értelmezi az antiszemitizmust.

Ez egyrészről az antiszemitizmus rasszista jellegét állítja az előtérbe, másrészről nem ad lehetőséget arra, hogy egy túlságosan kiterjesztő fogalommal akkor is antiszemitának lehessen valakit nevezni, ha az illető konkrét izraeli intézkedéseket vagy zsidó származású embereket – de nem a származásuk miatt – bírál.

Az aláírók szerint, akik között magyar részről Laczó Ferenc, a Maastrichti Egyetem történésze és Pető Andrea, a bécsi CEU professzora is ott van, az antiszemitizmus ellen akkor lehet hitelesen és hatékonyan fellépni, ha tényleg a zsidók elleni gyűlöletet látjuk benne – azaz nem válik politikai értelmezések és támadások fegyverévé.

A nyilatkozat magyarul itt olvasható.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább