Kiemelt

Nemzeti konzultációt indít a kormány az energiaszankciókról

Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) tartott sajtótájékoztatót a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének szünetében, és bejelentették: nemzeti konzultáció jön.

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón bejelentette: a két frakció arra kérte a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt az energiaszankciókról. „Az alapvető problémák a háborúból adódnak, és az arra adott brüsszeli szankciókból” – vette át a szót Simicskó István, hozzátéve: a meghallgatott miniszterek elmondták, milyen nehézségeket okoz a szankciók leküzdése. Azt is leszögezte, hogy minden fontos nemzeti sorskérdésben megkérdezik az embereket, ezért jön az újabb konzultáció. Simicskó István megemlítette azt is, hogy a KDNP frakciója egy fővel bővült, Navracsics Tibor csatlakozott hozzájuk.

Mikor kezdődik a nemzeti konzultáció, és milyen alapú lesz? – hangzott az első kérdés. Kocsis Máté megerősítette, hogy a frakciók felkérték a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt, és valószínű, hogy nem csak online lehet majd véleményt nyilvánítani. Ennél azonban egyelőre többet most nem lehet mondani – fejezte be válaszát a képviselő.

Kocsis utalt arra, hogy jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszország ellen, ezek közül a legkárosabbak az energetikai szankciók.

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy a családtámogatási rendszerek átalakulása jelenti-e azt, hogy a 2023-ban kifutó programok ténylegesen véget érnek, vagy folytatják valamilyen más formában. Kocsis Máté bejelentette, hogy 2023 januárjától indulnak majd az új családtámogatási programok.

Simicskó István arról beszélt, hogy a programok részleteiről még nem döntöttek, de bízik abban, hogy a bevált programokat tudják folytatni, ám a nagyberuházások egy részét biztosan nem fogják most továbbvinni. Konkrétumokat nem akart mondani.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább