Külföld

Nemi erőszak miatt nem kér többet az afgánokból az amerikai kormányzó

Greg Gianforte, Montana republikánus párti kormányzója az afgánok tagállamába történő áttelepítésének leállítását követelte, miután egyikük ellen vádat emeltek nemi erőszak miatt, jelentette pénteken a The Christian Post.

Örömmel fogadja az afgán bevándorlókat, de nem így

Az amerikai konzervatív hírportál szerint a Joe Biden amerikai elnöknek címzett, szerdai levelében Gianforte hangsúlyozta, hogy miközben szívesen fogadja a radikális iszlamista tálibok elől menekülő afgánokat Montanában, komoly fenntartásai vannak az átvilágítási eljárást illetően.

„A rendszert gondos, haladéktalan felülvizsgálatnak kell alávetni” – írta Gianforte. „Kormányzóként a montanaiak biztonságát és jólétét kell szem előtt tartanom. Az utóbbi hetek tragikus történései, a többi között Montanában, előtérbe hozták az átvilágítási rendszerünkkel kapcsolatos problémákat” – tette hozzá.

Gianforte mindenekelőtt a 19 éves Zabihullah Mohmand őrizetbe vételére utalt, aki ellen egy 18 éves nő megerőszakolása miatt emeltek vádat. Az ügy bírósági iratai szerint a bűncselekményt október 17-én, kora reggel jelentették. Mohmand ugyanakkor azt állította, hogy a nemi aktus kölcsönös egyetértéssel történt.

Az NBC televízió montanai regionális adója a múlt héten számolt be arról, hogy Mohmand egyike azon afgán menekülteknek, akiket a szövetségi kormány áttelepítési programjának keretében fogadtak be az Egyesült Államokba és telepítettek le a nyugati parti Montana állam Missoula városában.

Az elnökhöz intézett üzenetében Gianforte kiemelte, hogy mindaddig felfüggesztené az áttelepítési programot, amíg bizonyos kérdéseket nem sikerül rendezni. A kormányzó elsősorban azt vizsgáltatná, hogy a szövetségi hatóságok milyen ellenőrzésnek vetették alá az afgán fiatalt. Egyben az átvilágítási rendszer reformját követelte, illetve azt, hogy a szövetségi kormány vállalja át Mohmand ügyének perköltségeit, valamint a bebörtönzésével és esetleges kitoloncolásával kapcsolatos kiadásokat.

Gianforte kormányzó nem az egyetlen választott tisztségviselő Montanában, aki válaszokat vár a Biden-kormányzattól az afgán menekültek letelepítésével kapcsolatban.

Erőszakolót fogadott be Amerika Afganisztánból

Steve Daines republikánus szenátor a múlt héten Alejandro Mayorkas szövetségi belbiztonsági miniszterhez intézett nyílt levelet, amelyben részletes információkat kért arról, vajon Zabihullah Mohmand miért is érdemelte ki az Egyesült Államok humanitárius segítségét? „Valóban együttműködött (Mohmand) az Egyesült Államok katonai erőivel Afganisztánban, vagy bármely más kormányzati szervvel” – fogalmazta meg aggályait a szenátor.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője, akit a montanai KULR portál idézett, válaszul közleményt adott ki, amelyben leszögezte: „Mielőtt egyes személyek beléphetnének az Egyesült Államokba, szigorú, többszintű átvilágításon és ellenőrzésen esnek át, amely magában foglalja biometrikus és életrajzi adataik átvizsgálását a védelmi minisztérium, a belbiztonsági tárca, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC), illetve további hírszerzési partnerek hírszerzési, bűnüldözési és terrorelhárítási szakemberei által”.

Több migránsnak is gondja akadt a törvénnyel

Mohmand mindemellett nem az egyetlen afgán menekült, akinek gondja akadt a törvénnyel, miután megérkezett az Egyesült Államokba. Szeptemberben két afgán férfi ellen emeltek vádat Wisconsinban. A 20 éves Bahrullah Núrit kiskorú sérelmére elkövetett háromrendbeli nemi erőszakkal, illetve egyrendbeli nemi erőszak kísérletével gyanúsítják. A másik ügy vádlottja a 32 éves Mohammad Harún Imád, akit azzal gyanúsítanak, hogy fojtogatta a feleségét. Elmarasztalásuk esetén Núrit akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik, míg Imád legfeljebb tíz év szabadságvesztésre számíthat.

Néhány nappal ezelőtt a Reuters brit hírügynökség azt jelentette: a tálibok elől menekülő és az Egyesült Államokba vitt afgánok közül több mint hétszázan elhagyták az amerikai katonai támaszpontokon berendezett átmeneti szállásukat, még mielőtt befejeződött volna a teljes átvilágításuk. A belbiztonsági tisztségviselők sokukról azt feltételezik, hogy már élnek családtagjaik az Egyesült Államokban és hozzájuk utaztak el.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább