Külföld

Németországban fizetésért dolgoznak a klímaaktivisták

Egy berlini egyesület fizetéseket utal át az „Utolsó generáció” klímaaktivistáinak – olvasható a Die Welt oldalán.

A cikkben azt írják: a toborzó szemináriumokon a szervezők arról számoltak be, hogy „sok pénzük van”.

A Welt Am Sonntag betekinthetett az „Utolsó generáció” belső chat-üzeneteibe és dokumentumaiba, és részt vehetett ezeken az online szemináriumokon. Azt írják: egy szorosan szervezett mozgalom képe rajzolódik ki, amely folyamatosan új támogatókat szerez.

Ezek olyan emberek, akik néha hajlandóak feladni a munkájukat, hogy teljes mértékben az éghajlatvédelemnek szenteljék magukat.

Az „Utolsó generáció” viszont a „Változás Szövetségével” együttműködve biztosítja ezeknek a főállású aktivistáknak a társadalombiztosítási járulékköteles jövedelmet és foglalkoztatást.

Jelenleg az „Utolsó generáció” akár havi 1300 eurós fizetést is fizethet. Az összeg attól függ, hogy az aktivistának mennyi pénzre van szüksége a megélhetéshez. A konstrukció a következőképpen működik: A pénz az „Utolsó generáció” által kapott adományokból származik. A „Wandelbündnis” biztosítja a jogi keretet és adja ki a szerződéseket. „Nincs más dolguk vele” – magyarázza Carl szemináriumvezető.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább