Külföld

Németországban felmerült a sorkatonaság visszaállításának lehetősége

Komoly vita alakult ki a Németországban a pártok között azután, hogy felmerült a sorkatonaság visszaállításának lehetősége.

A támogatók szerint az intézkedés egy modern változatára van szükség, a sorkatonaság ellenzői pedig úgy vélik, hogy értelmetlen lenne a kötelező katona szolgálat visszaállítása – írja a V4NA.

Jelentős forrásokat biztosít a német kormány a hadsereg fejlesztésére, erről a napokban született döntés, miután az ukrajnai háború megmutatta, hogy a német katonai erők rendkívül gyengék. Ennek kapcsán felvetődött a sorkatonaság visszaállítása is, ami miatt éles vita alakult ki a német politikai színtéren.

A hadsereg (Bundeswehr) főfelügyelője, valamint a Szociáldemokraták (SPD) vezető politikusai egyértelműen felszólaltak a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetése ellen.

„A sorkatonaságra – a mostani formájában – a jelenlegi helyzetben nincs szükség” – mondta Eberhard Zorn főfelügyelő, aki szerint a Bundeswehr és annak feladatai is megváltoztak az utóbbi években.

„A sorkatonák abszolút alkalmatlanok a kibertérben való harcra, hogy csak egy példát említsek. Jól képzett, bizonyos esetekben magasan szakosodott személyzetre van szükségünk a feladatok teljes körének ellátásához” – magyarázta Eberhard Zorn, aki rámutatott arra is, hogy ilyen döntéseket nem lehet hamar meghozni, így évekbe telne, amíg dűlőre jutna a kérdés. Az SPD politikusai is a kötelező katonai szolgálat ellen szólaltak fel.

„A hadkötelezettség újraaktiválása nem járul hozzá a jelenlegi fenyegetések csökkentéséhez, és eltereli figyelmet a sürgető problémákról” – mondta Kevin Kühnert, az SPD főtitkára.

Nincs ugyanakkor teljes egyetértés a szociáldemokraták között. Wolfgang Hellmich, az SPD parlamenti frakciójának biztonságpolitikai szakértője azt mondta, hogy a sorkatonaság erősítené a közösségi szellemet és hozzátette, hogy minél hamarabb vitát kell folytatni a kérdésről.

Az ellenzéki oldalon is megoszlanak az álláspontok. Mario Czaja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára a meglévő önkéntes szolgálatok korszerűsítését szorgalmazza, ugyanakkor úgy véli, hogy „a Bundeswehr technológiai színvonala nem teszi lehetővé a sorkatonaság visszaállítását.”

Stephan Mayer, a Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára is ellenzi a hadkötelezettséget. Mayer szerint inkább meg kell erősíteni a Bundeswehrt a jelenlegi irányvonalában, és jobban fel kell szerelni. A hamburgi CDU vezetője, Christoph Ploss ugyanakkor támogatja a kötelező szolgálatot, amelyet szerinte a különböző segélyszervezeteknél vagy a gondozás és az oktatás területén is teljesíteni lehetne. Az Alternatíva Németországért (AfD) szintén a hadkötelezettség visszaállítását szorgalmazza.

„A szövetségi kormány nem támaszkodhat többé az önkéntességre és a reklámkampányokra” – jelentette ki Rüdiger Lucassen, az AfD parlamenti frakciójának védelempolitikai szóvivője, aki hozzátette ugyanakkor, hogy valóban évek telhetnek el, mire az első katonákat felkészítenék.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább