Külföld

Német szakértő: Munkahelyek százezreit veszélyeztetné az orosz gázimport leállása Németországban

Mély válság alakulna ki Németországban a leállítás hatására.
Munkahelyek százezrei kerülnének veszélybe Németországban, ha Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának következtében leállna az orosz földgázimport – emelte ki a szövetségi kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsának egyik tagja egy keddi interjúban.

Achim Truger a Rheinische Post című lapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy

az oroszországi gázszállítások megszűnése „a legtöbb számítás szerint mély recessziót váltana ki”.

Az import leállítása miatt „félmillió munkahely szűnhet meg”, és az ipar „hosszabb távon is komoly károkat szenvedhet” – mondta az duisburgi-esseni egyetem (Universität Duisburg-Essen) kutatója.

Hozzátette, hogy a gazdaságot fenyegető veszélyek ellenére indokolt a háztartások és a szociális intézmények gázellátásának jogszabályban előírt rangsorolása, de a magánfogyasztóknak is takarékoskodniuk kell az energiával. A háztartásoknál „nagy a megtakarítási potenciál”, például a fűtési beállítások vagy a melegvíz-felhasználás optimalizálása révén, ugyanakkor az energetikai felújítást is támogatni kell.

A közlekedés területén is van tennivaló, az üzemanyagfogyasztás csökkentése érdekében általános sebességkorlátozást kell elrendelni – mondta Achim Truger.

Németországban az ukrajnai háború előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában. A szövetségi kormány igyekszik csökkenteni a függőséget, legutóbbi, április végi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább