Külföld

Német igazságügyi miniszter: az orosz elnököt letartóztatják, ha német területre lép

Az orosz elnököt letartóztatják, ha Németországba látogat – idézte Marco Buschmann igazságügyi minisztert a Die Zeit.

“Arra számítok, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyorsan kapcsolatba lép az Interpollal, valamint a tagállamokkal, és felszólítja őket, hogy tegyenek eleget a felszólításnak. Németország ezután köteles lesz letartóztatni Putyin elnököt, ha német területre lép, és átadni őt az ICC-nek” – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy eleget tesz az ICC követelésének, ha “Putyin beteszi a lábát német területre”, mert az ország a bíróság joghatósága alá tartozik.

Két nappal ezelőtt a Nemzetközi Büntetőbíróság előkészítő kamarája elfogatóparancsot adott ki Putyin és Maria Lvova-Belova gyermekjogi biztos ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy részt vettek “gyermekek Ukrajnából való illegális elszállításában”. Joe Biden amerikai elnök indokoltnak nevezte a döntést, bár az USA sem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság hatáskörét, ahogy más országok, köztük – Kína, India és Izrael – sem. Washington többször is korrupcióval vádolta a bíróságot, és szankciókat vezetett be a személyzetével szemben.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább