Belföld

Német alaposság: szénbányát nyitnak a szélerőműpark helyén

Németországban egy szélerőműparkot bontanak le a garzweileri lignitbánya bővítése érdekében. A helyszínen 2001-ben telepített nyolc turbina egyikét már eltávolították. Ennek ellenére Észak-Rajna-Vesztfália német tartomány kijelentette, hogy 2030-ig fokozatosan kivonul a szénből, akárcsak a bányát birtokló RWE.

Az RWE német energiaipari óriáscég által üzemeltetett észak-rajna-vesztfáliai Garzweiler külszíni bánya közelében lévő szélturbinákat eltávolítják, hogy helyet csináljanak a lignit kitermelésének.

A turbinák 2001 óta működtek, és a kormányzati támogatás lejárt. A szélerőműparkot az Energiekontor és a Balkánon is tevékenykedő wpd üzemelteti.

Nem tudni, hogy a lebontás mennyi ideig tartana. Eddig egy szélturbinát távolítottak el.

Ahol most a szélturbinák állnak, ott villamosenergia-termelésre alkalmas lignitet fognak kitermelni.

Garzweiler éves kitermelése az RWE szerint 25 millió tonna. Becslése szerint a terület lignitkészletei 2045-ig elegendőek lehetnek. A tüzelőanyagot főként a közeli Neurat hőerőművébe szállítják.

A kitermelés eredetileg 66 négyzetkilométeres területre korlátozódott a Garzweiler 1 területén. A komplexumot 2006-ban kiterjesztették a Garzweiler 2 szektorra 48 négyzetkilométeres területen.

A Grazweiler bánya bővítése miatt a Kölntől nyugatra fekvő terület több településéről kellett kitelepíteni a lakosságot. Az RWE a szélerőműpark helyszínén kívül egy területet is elfoglal Lützerath kisvárosban és környékén. Ezt teljesen kilakoltatják és lebontják.

A település a németországi klímaaktivisták szimbolikus csataterévé vált.

A Lützerath lerombolásáról szóló döntés az ország új szénpolitikájának megfelelően született, amely az energiaválság idején átmenetileg növeli a lignit felhasználását az áramtermelésben

– jelentette a Clean Energy Wire.

Mindazonáltal Észak-Rajna-Vesztfália bejelentette, hogy 2030-ig felhagy a fosszilis tüzelőanyagok használatával, ahogyan az RWE is.

A németországi Münster város bírósága idén a bánya bővítése mellett döntött. A terveket ellenző klímaaktivisták cinikusnak és képmutatónak nevezték a döntést.

A bíróság megállapította, hogy egyetlen alternatív külszíni bánya sem tudná kielégíteni a lignit iránti szükséges keresletet.

Az ellátás biztonsága jelenleg prioritás, míg „az éghajlatvédelem továbbra is korunk egyik legfontosabb kihívása”

– mutatott rá az RWE, és kijelentette, hogy mindkettőt igyekszik támogatni – tette hozzá a cikk.

Az észak-rajna-vesztfáliai gazdasági minisztérium a paradox helyzetet részletezve elmondta, hogy a lépés lehetővé tenné a korábbi szénbányák rekultiválását, Garzweiler bezárását és a szénből való kivonulást.

„Ha Lützerath megmaradna, nem lehetne elérni az ellátás biztonságának fenntartásához szükséges termelési mennyiséget a következő nyolc évben, nem lehetne garantálni a külszíni bánya stabilitását és nem lehetne végrehajtani a szükséges rekultivációt”

– közölte a tárca.

Robert Habeck alkancellár, szövetségi gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter elmondta, hogy az ország szénkitermelésének leállításáról tárgyalások folynak más bányák és nyolc hőerőmű üzemeltetőivel.

Forrás: Neokohn,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább