Sport

Nem álltak ki transz-kosárlabdás csapat ellen a lányok, kizárták őket

Visszalépett egy kosárlabda-mérkőzéstől egy Vermont állambeli középiskola lánycsapata, mert az ellenfél csapatában transznemű – biológiai férfi – játékos is pályára lépett volna. Mivel az iskola nem egyezett bele, hogy legjobb leányainak transznemű játékossal kelljen megküzdeniük, büntetésből az intézményt kitiltották minden sporteseményről.
Nem vehet részt a bajnokság további mérkőzésein az amerikai Közép-vermonti Keresztény Gimnázium (MVCS) leány kosárlabdacsapata, miután a csapat nem volt hajlandó kiállni a dorseti Long Trail School koedukált középiskola csapata ellen, amely egy transznemű sportolót is pályára akart küldeni a két iskola február végi mérkőzésén.

A vermonti iskolaigazgatók szövetsége (VPA) kivizsgálta az esetet, majd bejelentette:

kizárják a Közép-vermonti Keresztény Gimnázium csapatát, és nemcsak a kosárlabda-bajnokságból, hanem az amerikai szövetségi állam valamennyi sportbajnokságából is.
Vicky Fogg, az MVCS iskolaigazgatója nyilatkozatában kifejtette, visszalépésük oka az volt, hogya keresztény gimnázium csapata nem tartotta igazságosnak, hogy olyan ellenféllel szemben kelljen kiállnia, amelynek egyik játékosa biológiailag férfi. Ez ugyanis szerinte „veszélyezteti a sport tisztaságát és a játékosaink biztonságát”.

A VPA közleményt adott ki az esetet követő vizsgálatról, amelyben megállapították, hogy a Mid-Vermont csapata megsértette az iskolák közötti alapelveket, ezért rendelték el a csapat azonnali kizárását. Kifejtik továbbá, hogy a transznemű sportolók megkülönböztetése sérti a VPA szabályzatát, „amely összhangban áll Vermont állam törvényeivel”.

„Az iskola viselkedése nem felel meg sem a VPA elsődleges, sem a másodlagos irányelveinek, a faji és a nemek közötti egyenlőség, illetve a fogyatékosság tudatosítása iránti elkötelezettségnek, továbbá a nemi identitás politikájának elvárásainak” – áll a levélben.

Forrás: The Guardian/hiradi.hu (kép illusztráció, egy másik transznőt(férfit) láthatunk)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább