Külföld

Néhány óra után már le is mondott Svédország első női miniszterelnöke

olvasási idő:42 másodperc

Néhány óra után már le is mondott Svédország első női miniszterelnöke

Néhány órával kinevezése után lemondott Svédország első női miniszterelnöke – írja a BBC. Magdalena Andersson azután mondott le, hogy a koalíciós partner kilépett a kétpárti kisebbségi kormányból, és a költségvetési vitában vereséget szenvedett.

“Nem akarok olyan kormányt vezetni, amelynek legitimitását meg lehet kérdőjelezni” – magyarázta Andersson egy sajtótájékoztatón. Azt mondta, alkotmányos gyakorlat, hogy a koalíciós kormánynak le kell mondania, ha az egyik párt úgy dönt, hogy kilép a kormányból, de elkötelezett egy szociáldemokrata egypárti kormány vezetésében.

“Annak ellenére, hogy a parlamenti helyzet változatlan, újra meg kell próbálni” – tette hozzá a kormányalakításra utalva.

A stockholmi parlament – két hétig tartó tárgyalásokat követően – szerdán választotta meg az új kormányfőt, Magdalena Anderssont, a svéd szociáldemokraták vezetőjét. Ő lett az első női kormányfő a skandináv királyságban, az előző kormányban pénzügyminiszter volt. (BBC)

Forrás: 444.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább