Külföld

Negyvenháromezer afgánt telepítene az uniós biztos minden tagországba

Az Európai Unió tagországainak a következő öt évben akár negyvenezernél is több afgán menekültet kellene befogadniuk – közölte Ylva Johansson uniós belügyi biztos Brüsszelben, csütörtökön.

A biztos sajtótájékoztatóján elmondta: Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa becslése szerint legkevesebb nyolcvanötezer olyan afgán keresett menedéket az Afganisztánnal szomszédos országokban, akiknek a befogadó ország kapacitási korlátozottsága miatt néhány éven belül új hazát kell keresniük. Kijelentette: az Európai Unió képes arra, hogy az érintettek felét befogadja, ami azt jelenti, hogy a tagországoknak mintegy 42 500 afgán menekültet kellene áttelepíteniük.

Úgy gondolom, hogy ez megvalósítható” – fogalmazott.

Az uniós biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy még sokan várnak kimenekítésre a konfliktus sújtotta országból, mások mellett a női bírák és újságírók, valamint emberi jogi aktivisták. Hozzátette: az EU tagállamai közül 24 eddig mintegy 22 ezer afgánt evakuált hazájukból. Johansson beszélt arról is, hogy az EU „rendkívül aggasztónak” tartja a menekültek – különösen a horvát és a görög határról jelentett – visszaküldéséről érkező híreket.

Kijelentette: a menekülteknek az uniós határokon végrehajtott jogellenes, esetenként erőszakos kitoloncolásáról szóló jelentéseket az Európai Bizottság vizsgálni fogja. Hozzátette: az ilyen esetek, amennyiben bizonyítást nyernek, a határok védelme érdekében a tagországoknak biztosított uniós forrásokkal való visszaélés eseteinek számítanak.

Forrás: MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább