Külföld

Negyvenezer afgánt fogad be az EU 15 tagállama

Az Európai Unió tizenöt tagállama csütörtökön Brüsszelben negyvenezer afgán menekült befogadásáról állapodott meg – ismertette Ylva Johansson belügyi biztos.

„Úgy vélem, ez a szolidaritás lenyűgöző megnyilvánulása” – jelentette ki Ylva Johansson belügyi biztos az uniós belügyminiszterek tanácskozását követően.

Az AFP francia hírügynökség szerint Németország fogadja be az afgánok oroszlánrészét, vagyis 25 ezer menekültet.

Hollandia valamivel több mint háromezer afgánt fogad be, Spanyolország és Franciaország egyenként mintegy 2500-at, a többiek ennél kevesebbet.

Johansson hangsúlyozta, hogy ez az intézkedés a bevándorlás ellenőrzését szolgálja „az illegális beutazások” megakadályozásával.

Egyelőre nem világos, mikor telepítenék át az embereket.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nemrég felszólította az Európai Uniót, hogy öt éven belül biztosítson menedéket 42 500 afgán menekültnek. Az EU több tagállama azonban elutasította ezt.

Az UNHCR adatai szerint a radikális iszlamista tálibok augusztusi hatalomátvétele óta 85 ezer afgán menekült el hazájából. Egy részük jelenleg súlyos körülmények között él. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa ezért sürgette az uniót, hogy az emberek felét fogadja be.

A negyvenezer afgán egy áttelepítésre váró nagyobb, hatvanezer fős, menekültekből álló kontingens része.

Az amerikai csapatok kaotikus afganisztáni kivonása nyomán 24 uniós tagállam 28 ezer afgán menekültet fogadott be.

Forrás: 888.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább