Kiemelt

NATO: nem folytatunk háborút Oroszország ellen

A NATO nem folytat háborút Oroszország ellen, még akkor sem, ha nagy mennyiségű fegyverrel támogatjuk Ukrajnát, hogy az segítse a Moszkva elleni harcot – jelentette ki kedden Robert Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

 

Az ERR észt közszolgálati műsorszolgáltatónak adott interjúban Bauer azt a kérdést kapta, hogy az Ukrajnának a NATO-tól kapott hatalmas segélycsomagok azt jelentik-e, hogy a szövetség “legalább részben” háborúban áll Oroszországgal. Bauer azonban elutasította ezt a felvetést.

 

“A NATO NEM ÁLL HÁBORÚBAN OROSZORSZÁGGAL. EZT NAGYON VILÁGOSAN KI KELL JELENTENEM” – MONDTA, DE HOZZÁTETTE, HOGY EZ AKKOR LENNE ÍGY, HA MOSZKVA MEGTÁMADNÁ A BLOKK VALAMELYIK TAGJÁT.

 

Bauer szerint a szövetség igyekszik ezt “a lehető legvilágosabban” Oroszország tudomására hozni, “hogy egy ilyen forgatókönyv esetén szövetségesünk területének minden egyes centiméterét megvédjük”.

 

“AKKOR [TÁMADÁS ESETÉN] KONFLIKTUS LESZ OROSZORSZÁG ÉS A NATO KÖZÖTT. DE ADDIG A NATO NEM ÁLL HÁBORÚBAN OROSZORSZÁGGAL” – HANGSÚLYOZTA.

 

Bauer szerint, bár Kijevnek kell eldöntenie, hogyan végződjön a konfliktus, a NATO egyik fő célja Ukrajna szuverenitásának védelme kell, hogy legyen. Rövid távon a cél az kell legyen, hogy a határok visszatérjenek a február 24-i állapothoz, amikor Moszkva megkezdte offenzíváját – érvelt.

 

Oroszország ukrajnai katonai műveletének kezdete óta a NATO-országok hatalmas mennyiségű katonai felszereléssel és pénzügyi támogatással látják el Ukrajnát. A NATO támogatása azonban 2014 óta folyamatos, a blokk katonai segélyeket és felszereléseket küldött, hogy felkészüljön egy ilyen konfliktusra – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár márciusban.

 

Moszkva többször felszólította az Egyesült Államokat és más nyugati országokat, hogy hagyjanak fel Ukrajna fegyverekkel és más katonai hardverrel történő felpumpálásával. Magas rangú orosz tisztviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy Kijev folyamatos támogatása csak meghosszabbítja a vérontást anélkül, hogy a konfliktus végkimenetelén változtatna.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább