Külföld

NATO-főtitkár: Koszovó enyhítse a Szerbiával szembeni feszültséget

Jens Stoltenberg vasárnap szólította fel a balkáni országot, hogy meg kell szüntetnie az eszkalációt és vegyen részt a többoldalú, EU-vezette rendezési folyamatban.

 

Pénteken erőszakba torkollott a szerb nemzetiségű emberek tüntetése, akik azért vonultak utcára, mert albán nemzetiségű polgármestereket neveztek ki a szerb többségű településeken – írja a Reuters. A megmozduláson részt vevők a koszovói rendőrséggel csaptak össze. Mint arról beszámoltunk, a hír hallatán Szerbia harckészültségbe helyezte a hadseregét, egyes egységei pedig megindultak a koszovói határ felé.

Erre azért kerülhetett sor, mert a szerbek nem vettek részt az áprilisi önkormányzati választásokon, így az albánok állíthatnak képviselőket mind a négy szerb többségű városban – mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett. A szerbek nem fogadják el a voksolás eredményét, a helyi hírek szerint három polgármester csak páncélozott rendőri játművek kísérete mellett tudta elfoglalni hivatalát pénteken.

A NATO főtitkára felszólította Pristinát és Belgrádot, hogy vegyen részt az EU vezetésével induló tárgyalásokon. Koszovónak „muszáj de-eszkalálni, és nem szabad egyoldalú, a stabilitást veszélyeztető lépéseket tenni” – tette hozzá Jens Stoltenberg.

A szerbek, akik Koszovó északi részében többségben vannak az ország népességének 90 százalékát kitevő albánokkal szemben, a mai napig nem fogadják el az ország 2008-as függetlenségi nyilatkozatát, és továbbra is Belgrádot tekintik fővárosuknak, dacára az 1999-es háború után kötött békeszerződésnek.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább