Külföld

Nagy-Britannia kiáll a visegrádi országok mellett

A brit külügyminiszter szerint London a lengyel–belarusz határon kialakult migrációs válságban a visegrádi országok mindegyike, köztük Magyarország mellett is kiáll.

Liz Truss a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapban megjelent állásfoglalásában megállapította, hogy a lengyel határnál előállt eszkalálódó konfliktus Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök rezsimjének legújabb kísérlete a regionális biztonság aláásására.

“Lukasenka a kétségbeejtő helyzetbe került migránsokat használja fel arra, hogy instabilitást keltsen, és eközben megtartsa hatalmát, függetlenül ennek humanitárius árától”– áll a brit külügyminiszter írásában.

Liz Truss szerint ez a gondosan megtervezett válság Belaruszon belül azt a célt szolgálja, hogy elterelje a figyelmet a rezsim által elkövetett rettenetes emberi jogi vétségekről.

“A tavaly augusztusi elcsalt választások óta ellenzékieket, újságírókat, aktivistákat vertek össze, vetettek börtönbe vagy gyilkoltak meg, másokat száműzetésbe kényszerítettek”– írta a brit politikus.

A miniszter szerint Oroszország egyértelműen felelősséggel tartozik azért, hogy rábírja a belarusz vezetést a válság felszámolására és a párbeszédre. Liz Truss szerint ugyanakkor Nagy-Britannia sem fordítja el tekintetét, és kiáll térségbeli szövetségesei mellett, akik „a szabadság határvidékén élnek”.

“Lengyelországra zúdul ennek a szégyenletes, mesterségesen előállított migrációs válságnak a fő terhe, de London kiáll a visegrádi négyek többi országa, Magyarország, Szlovákia és Csehország, valamint Ukrajna és a balti országok mellett is” – áll a brit külügyminiszter vasárnapi írásában.

Forrás: MTI

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább