Belföld

Momentumos belharcok: Orosz Anna puccsolta meg Fekete-Győr Andrást

olvasási idő:2 perc, 59 másodperc
A Kontra szerint Orosz Anna a korábbi sérelmei miatt állt bosszút a pártelnökön, de ennél komolyabb ambiciói is vannak, ő szeretne lenni a lila párt új elnöke, s ehhez minden adottsága megvan.

Fekete-Győr András és Orosz Anna barátokból lettek politikai ellenfelek, a pártelnök bukásában az újbudai alpolgármesternek komoly szerepe van, régóta elégedetlen volt már főnöke teljesítményével – számol be részletes elemzésében a Kontra. Orosz Anna ügyvezető elnökként legalább novemberig irányíthatja a Momentumot, de a portál szerint ennél komolyabbak az ambiciói, és feltehetően megpróbálja majd elfoglalni az elnöki széket.

Baloldali gyökerek

A lap részletesen bemutatja Orosz Anna életét, politikai pályafutását. Baloldali családban született, édesapja KISZ-titkárként tevékenykedett a BME-n. A korabeli dokumentumok arról tanúskodnak, hogy Orosz Csaba rendszeresen részt vett az MSZMP Budapesti Pártbizottságának ülésein. Orosz megúszta a rendszerváltást, és jelenleg egyetemi docensként taníthat a műegyetem Út és Vasútépítési Tanszékén. Kutatási területe a városi közlekedés, közlekedéstervezés, –gazdaság. Időközönként megszólal politikai kérdésekben: nyilatkozataiban

jellemzően a jobboldalt vagy az Orbán-kormányt támadja – írja a Kontra.

Orosz Anna a Budapesti Gazdasági Egyetemen, majd 2008 és 2010 között a Corvinus Egyetem Nemzetközi Gazdálkodás szakán tanult. Később Berlinbe sodorta az élet, ahol két éven át a Humboldt Egyetem Közgazdaságtan és Üzleti Tanulmányok szakának a hallgatója volt. A külföldi kaland után hazatért, és a Budapest Intézetnél helyezkedett el. A Tűzfalcsoport Blog nevű oknyomozó oldal júniusban arról cikkezett, hogy az elemző intézetet a nyílt társadalom szolgálatába állították. Ezt arra alapozva írták, hogy a szervezet honlapján nyíltan kiálltak a CEU mellett, és partnerei a szintén Soros által támogatott Magyarországi Európa Társaságnak.

Élénken foglalkoztatta a migráció

A Momentum jelenlegi ügyvezető elnökét ekkoriban már élénken foglalkoztatta a migráció, illetve a migránsok helyzete. A Kontra birtokába jutott poszt arról tanúskodik, hogy már 2015-ben adománygyűjtésbe kezdett a Magyarországra érkező menekülteknek. A bejegyzés szerint 100 ezer forintot sikerült összeszedniük, amit aztán pokrócokra költöttek el.

Orosz Anna baloldali családi hátterével, aktivista-elemző múltjával érkezett meg a Momentum Mozgalomba, ahol egyből politikai otthonra lelt. Csakhogy a NOlimpia-kampány sikerében fürdőző párt gyorsan lejtmenetbe került, aminek következtében felszínre törtek a belső konfliktusok.

2017 végén komoly hatalmi harc bontakozott ki

az elnökség két tagja, Fekete-Győr András és Soproni Tamás  között, amit egyúttal a mozgalom történetének legsúlyosabb válságaként lehet értékelni.

Orosz Anna pedig – szintén elnökségi tagként – elkötelezte magát Soproni mellett, akivel a magánéletben is egy párt alkottak. Ekkor került ki Fekete-Győr bizalmi köréből, és a két politikus eltávolodott egymástól. A 2018-as parlamenti választás sikertelensége után a párt teljes vezérkara – Fekete-Győrrel, Sopronival és Orosszal együtt – lemondott. A pártelnököt azonban újra megválasztották elnöknek. Soproni háttérbe húzódott, Orosz Anna pedig átmenetileg kivonult a politikából. Ezt követően elemzőként és kommunikációs munkatársként a Soros-közeli Political Capitalhoz igazolt – számol be a Kontra.

Komoly esélye van az elnökségre

De nem bírta sokáig politika nélkül: tavalyelőtt júliusban közleményben jelentette be, hogy az önkormányzati választáson közös ellenzéki képviselőjelöltként méretteti meg magát Újbudán. Megnyerte körzetét, az ellenzéki alkuknak köszönhetően alpolgármesternek választották meg. Ezzel értelemszerűen ismét megerősödött a párton belül, befolyása számottevően nőtt. Főleg, hogy a tavalyi tisztújításon 2018 után ismét bejutott a Momentum egyik legfontosabb testületébe, az elnökségbe.

Elindult az előválasztáson is, ahol kimagasló eredményt ért el,

erről pedig számos cikk született, miközben Fekete-Győrről sorban érkeztek a gyászos hírek. Ez már erősen abba az irányba mutatott, hogy a Momentumban időközben megváltoztak az erőviszonyok – állítja a lap.

A sokáig mellőzött Orosz Anna tehát bosszút állt Fekete-Győr Andráson. Most már csak a tizenegyest kell berúgnia – fogalmaz a portál. A Kontra szerint  komoly esélye van, hogy ő legyen a Momentum elnöke, hiszen minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikeres legyen: aktivista múlt, befolyásos, KISZ-vonalon mozgó apuka és erős migrációpártiság.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább