Külföld

Moldávok: „Jöjjenek csak! Oroszország részei akarunk lenni!”

Vasárnap tüntetéseket szervezett az oroszbarát moldáv Sor párt.

Napokkal a gyűlés előtt Maia Sandu elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország katonai kiképzésben részesült szabotőröket akar az országba küldeni, akik magukat civileknek álcázva akarják Moldova nyugatbarát kormányát megdönteni.

Moszkva erre úgy reagált, hogy ezzel a váddal a moldáv hatóságok el akarják terelni a figyelmet saját társadalmi és gazdasági kudarcaikról.

A BBC hozzátette, hogy a biztonsági szolgálatok ellenőrzés után az elmúlt napokban több mint 50 személytől megtagadták a belépést Moldovába.  Az ország légterét pedig váratlanul több órára lezárták.

A háború kezdete óta Sandu kormánya megpróbálta diverzifikálni az ország energiaforrásait, és „leszoktatni” az orosz gáztól való függőségről, de az ukrán infrastruktúra elleni támadások és a Romániából származó importáram költségei nem tették ezt lehetővé.

A lap arra is kitért, Kisinyovban sokan úgy látják, hogy a Nyugattal való szorosabb kapcsolat egy „kritikus időszakban” biztosíthatja Moldova függetlenségét és demokráciáját. A parlament előtt vasárnap összegyűlt tömeg azonban más véleményt fogalmazott meg. Fennáll annak a veszélye, hogyez a nyomás tovább mélyíti a megosztottságot a moldáv társadalomban.

„Igen, jöjjenek csak! Azt akarjuk, hogy ide jöjjenek. Oroszország részei akarunk lenni!” – idézte a tüntetők skandálásait a lap.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább