Külföld

„Mintha Erdély Magyarország része lenne” Novák Katalint támadja a román sajtó

– Novák Katalin úgy viselkedik Romániában, mintha Erdély Magyarország része lenne – mondta az Evenimentul Zilei portálnak a Gazeta de Cluj című kolozsvári lap főszerkesztője, Liviu Man. A magyar köztársasági elnök a családjával együtt Erdélyben járt január első napjaiban. Ellátogatott a székelyföldi Vargyas-szoroshoz, s megnézte a Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub jégkorongmérkőzését. Ennek kapcsán kérdezték a kolozsvári újságírót, aki szerint ezek a vizitek azt hivatottak igazolni, hogy a magyar anyaország szolidaritást vállal a romániai magyarokkal.

Man nehezményezte azt is, hogy Novák Katalin akkor jön, amikor akar, s nem tart be semmilyen diplomáciai protokollt, mivel magánlátogatásra hivatkozik. A főszerkesztő ezzel kapcsolatban hiányolta a román kormány és a civil társadalom fellépését.

A lap megszólaltatott egy nyugalmazott hírszerző ezredest is. Tudor Pacuraru azt mondta: nem a látogatásokkal van a gond, hanem azzal, hogy a magyar államfő és a miniszterelnök mindegyik útját provokatív, nacionalista-soviniszta, sőt revansista gesztusok kifejezésére használják.

Tavaly áprilisban füttyszóval és nacionalista skandálásokkal fogadta mintegy ötven román tiltakozó Novák Katalin köztársasági elnököt Nagykárolyban. Az államfő akkor Kölcsey Ferenc szobrának avatóünnepségére érkezett a többségében magyarlakta partiumi városba. A tüntetők plakátokat tartottak a magasba „Ez itt Románia, ez a mi országunk!”, „Van, ami örök: Erdély román föld!” feliratokkal. Amikor Novák Katalin a nagykárolyi polgármesteri hivatalhoz érkezett, a demonstrálók „Románia, Románia!” és „Éljen és virágozzon Moldva, Erdély és Havasalföld!” skandálásokkal igyekeztek megzavarni az eseményt.

Forrás: Magyar Nemzet,

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább