Külföld

Mintegy 20 ország ígért újabb fegyverszállítmányokat Ukrajnának

Az amerikai védelmi miniszter szerint „itt mindenki megérti ennek a háborúnak a tétjét”.

Egy hétfőn megrendezett virtuális találkozó alkalmával mintegy 20 ország tett ígéretet arra, hogy újabb fegyverszállítmányokat juttat el Ukrajnába – jelentette be sajtótájékoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Tüzérségi lőszerek, partvédelmi rendszerek, harckocsik…

„Több ország rendkívül szükséges tüzérségi lőszereket, partvédelmi rendszereket, harckocsikat és egyéb páncélozott járműveket adományoz” – mondta Austin a védelmi minisztériumban (Pentagon) a találkozó után. „Mások új kötelezettségvállalásokkal álltak elő az ukrán katonai erők kiképzésével, valamint a katonai rendszereik fenntartásával kapcsolatban” – tette hozzá a tárcavezető.

„Itt mindenki megérti ennek a háborúnak a tétjét”

Az úgynevezett Ukrajnai Kapcsolattartó Csoport (Ukraine Contact Group) találkozóján 47 ország miniszterei és védelmi vezetői vettek részt. A csoportot – nyugati szövetséges katonai vezetőkkel egyetértésben, a németországi Ramsteinben található bázison – áprilisban hozta létre az Egyesült Államok, azzal a céllal, hogy segítsék Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítését.

AZ ÚJ FEGYVERSZÁLLÍTMÁNYOKAT BEJELENTETŐ ORSZÁGOK KÖZÖTT VOLT PÉLDÁUL OLASZORSZÁG, DÁNIA, GÖRÖGORSZÁG, NORVÉGIA ÉS LENGYELORSZÁG IS – mondta Austin. A védelmi miniszter kiemelte, hogy Dánia például hajók ellen bevethető támadórakétákat, Csehország pedig helikoptereket, harckocsikat és rakétarendszereket ajánlott fel. „Itt mindenki megérti ennek a háborúnak a tétjét” – fogalmazott.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább