Kiemelt Külföld

Milánó: több a migráns diák, mint az olasz

Milánóban olyan negyedek jöttek létre, amelyekben az olasz nyelv eltűnt az utcákról, az iskolákból és az üzletekből…

Milánóban és környékén 105 iskolában, 65 általános- és 40 középiskolában a beiratkozott diákok több mint 50 százaléka külföldi állampolgárságú, és a tendencia folyamatosan növekszik, számolt be róla az Il Giornale-re hivatkozva a V4NA hírügynökség.

Silvia Sardone tanácsos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az, hogy vannak olyan iskolák, amelyekben a bevándorlók többségbe kerültek, olyan helyzetet teremt, amely aláássa a tanulási morált. „Az, hogy a különböző etnikai csoportok a családban továbbra is a származási nyelvet beszélik, hozzájárulhat az olasz nyelv tanulásának lassulásához, ami mindenkinek hátrányos.”

Silvia Sardone hozzátette, „a migráns többségű általános iskolák rangsorának élén áll a Paravia utcai iskola, ahol a diákok 94 százaléka migrációs hátterű. Ezt követik a Gasparri (80%), a Ravenna (75%), Crespi (75%), és Dressi (72%) utcai iskolák. A város külvárosi részében tehát, például San Siroban, Corvettoban, Comasinában, ahol a bevándorlók aránya nagyon magas, ott az intézményekben is többségbe kerültek a nem olaszok”, folytatja.

A Paravia utcai általános iskola adatai meglepőek: szinte az összes diák külföldi. Itt a helyzet a középiskolákban is hasonló, ahol bevándorlók aránya 80 százalék.

Milánó külvárosában különösen rossz a helyzet, teszi hozzá Sardone. Kiemeli, „egyes területeken gettókat hoztak létre a bevándorlók, ami gátolja az integrációt”. Így olyan negyedek jöttek létre, amelyekben az olasz nyelv eltűnt az utcákról, az iskolákból és az üzletekből, kommentálta Sardone. (V4NA)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább