Belföld

Méltatlannak nyilvánítaná Márki-Zayt a hódmezővásárhelyi Fidesz

Ha a képviselő-testület kimondja a polgármester méltatlanságát, megszűnik a megbízatása.
Cseri Tamás (Fidesz) a képviselő-testület csütörtöki ülésén indítványozta, a bizottság döntsön arról, hogy Márki-Zay Péter méltatlanná vált a polgármesteri tisztségre, mert nem tett eleget két, őt elmarasztaló jogerős bírósági ítéletben előírtaknak.

Márki-Zay nem tett eleget a bírósági ítéletben előírtaknak.

Cseri Tamás az ülésen felidézte: a bíróság – a hódmezővásárhelyi kórház, illetve Havasi Katalin orvosigazgató, a Fidesz helyi elnöke által indított – személyiségi jogi perben jogerősen sérelemdíj megfizetésére és elégtétel adására kötelezte Márki-Zay Pétert.

A bíróság előírta a polgármesternek, hogy 15 napon belül saját költségén hozzon nyilvánosságra egy-egy közleményt. Ez nem történt meg, annak ellenére sem, hogy az egyik ítélet jogerőre emelkedése óta mintegy két év eltelt.

A fideszes képviselő közölte, a méltatlanság megállapítása esetén a közgyűlésnek döntenie kell a polgármester megbízatásának megszüntetéséről, ez már január elején megtörténhet. Így Márki-Zay Péter idejét az országos kampányra fordíthatná, az általa a képviselő szerint – elhanyagolt polgármesteri munka helyett.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének azonban többsége van.

Márki-Zay Péter elmondta: a kampányesemények idejére szabadságot vesz ki, erről pontos nyilvántartás készül. A polgármester ugyanakkor elismerte, hogy a kórház által indított személyiségi perben jogerősen elégtételadásra kötelezték, és a felülvizsgálati eljárásban ezt a Kúria is előírta neki. Azonban hozzátette: erre nem volt lehetősége. A megyei napilap visszautasította közleménye megjelentetését – állította Márki-Zay.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének a fentiek ellenére azonban aligha kell aggódnia: a helyi képviselő-testületben többséggel rendelkezik, így méltatlanságának kimondása jó eséllyel nem fog megtörténni, már csak azért sem, mert méltatlanná válása esetén (vonatkozó törvény lentebb) Márki-Zay Péter polgármesteri megbízatása is megszűnne.

Forrás: MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább