Belföld

Meloni felhívta Orbánt a magyarverő antifa nő bilincsei miatt?

Olasz és magyar híroldalak szerint igen…

Az EU Tanács február 1-jei rendkívüli ülése előtt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel annak a 39 éves milánói nőnek az ügyében, akit hétfőn Budapesten kéz- és lábbilincsben vezettek a bíróság elé Budapesten – szúrta ki az Ansa olasz hírportál cikkét a hvg.hu.

A nőt a tavalyi, Kitörés nap környékén elkövetett budapesti utcai támadásokban való részvétellel vádolják, a bíróságon történtek miatt berendelték a magyar nagykövetet és Szijjártó Péterrel is beszéltek az olaszok.

A mi törvényeink tiltják, hogy a fogvatartottat bilincsben és megalázó körülmények között mutassák, míg Magyarországon ez nem történt meg. Ez ügyben úgy gondolom, hogy helyes beavatkozni – mondta az olasz szenátus elnöke, Ignazio La Russa a Rai3 tévécsatorna egyik műsorában.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter – aki korábban már beszélt az ügyben Szijjártóval – arról is beszélt, hogy Orbán Viktornak ehhez semmi köze, hiszen Magyarország szuverén állam, és a büntető eljárásokról nem ő dönt, hanem az igazságszolgáltatás. És az olasz külügy csak tiltakozhat, mert a nőt egy Magyarországon elkövetett bűncselekmény gyanújával tartják fogva. Ennek ellenére az olasz miniszterelnök lapértesülések szerint telefonon is egyeztetett az ügyről Orbánnal.

A támadások irányításával megvádolt Ilaria Salis fogvatartási körülményeiről családja hónapok óta azt állítja, hogy nem felelnek meg az európai normáknak. Azt mondják, fél évig nem telefonálhatott, és borzasztó higiéniai körülmények között, szigorú őrizetben tartják, akár egy terroristát.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább