Kiemelt Külföld

Meleg hős a brit bankjegyen

Az Enigma-kód feltörője…

A Bank of England 2019 nyarán jelentette be, hogy az 50 fontos bankjegyre a II. világháború hősét, Alan Turingot szánja.

A brit központi bank most bemutatta az új bankjegyet, amelynek egyik oldalán természetesen II. Erzsébet királynő látható, a másik oldalon azonban a „meleg hős”, valamint a modern számítástechnika alapjait lefektető, Turing egy 1936-os írásából származó matematikai képletek és a II. világháborús Enigma-kód feltöréséhez általa használt gépek műszaki rajzai. Helyet kap rajta egy idézet Turingtól a gépi intelligenciával kapcsolatban is.

Az 50 fontos a legmagasabb címletű brit bankjegy, de a hétköznapokban ritkán fordul elő. Az új változat június 23-án, Turing születésnapján kerül forgalomba. Addig is a Bank of England csütörtökön kihelyezi a szivárványos zászlót a Threadneedle Street-i főépületére.

Turing a világháború idején kódfejtőként járult hozzá a brit hadsereg sikeréhez, ám miután szexuális orientációjára fény derült, karrierjét ellehetetlenítették. A homoszexualitást betegségnek tekintették, gyakorlása törvénybe ütköző, büntetendő cselekedet volt.

1952-ben “súlyos közszeméremsértés” vádjával elítélték. Az ítélet szerint Turing vagy börtönbe vonul, vagy kémiai kasztrációnak veti magát alá. Végül a kezelést választotta, ám 1954-ben öngyilkosságot követett el. 2013-ban utólagos kegyelemben részesült. A meleg hős tetteiről 2014-ben Kódjátszma címen film készült, melyben a matematikust Benedict Cumberbatch alakította.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább