Külföld

Megtalálták Suhajda Szilárdot, mentőcsapat indult érte

Hónapokkal ezelőtt indul Nepálba Suhajda Szilárd, hogy felérjen a világ csúcsára,  azonban már több mint egy napja nem adott életjelet magáról. Csütörtök este azonban friss hírek érkeztek a hegymászóról, már tudják, hol van, ugyanis ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt, de nincs jó állapotban. 

Tudják, hol van Suhajda Szilárd – közölték a hegymászó közösségi oldalán megosztott bejegyzésben. Suhajda Szilárd 2023. május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére. A csúcsmászás napját a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki.

A hazai háttércsapata május 25-én reggel értesültek róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt.  Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta – olvasható a bejegyzésben.

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy május 26-án reggel kegkísérlenek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nem csak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége ugyanakkor elmondta:

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban.

Forrás: Index, fotó: Facebook

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább