Külföld

Megjelent Kabul utcáin a rettegett tálib elitkommandó

Megjelent Kabul utcáin a rettegett tálib elitkommandó

Megjelent Kabul utcáin a Badri 313 fedőnevű tálib akciócsoport, amely lényegében az iszlamista szervezet különleges műveleti egysége. Ellentétben egy „átlagos” tálib fegyveres alakulattal, a Badri 313 modern, nyugati vagy arra hajazó felszerelési elemeket használ és első ránézésre meg sem lehet különböztetni őket egy stabilan funkcionáló ország kommandósaitól.

A Telegraph töltött fel Youtube-ra egy tálibok által készített videót, melyen a Badri 313 nevű alakulat katonái láthatók, amint Kabul utcáin őrjáratoznak. A tálib harcosok ebben az egységben a kaftánt terepszínű egyenruhára és málhamellényre, a pakolt pedig éjjellátóval felszerelhető kevlár-sisakra cserélték. A kommandósok az Egyesült Államok által az afgán haderőnek hátrahagyott M4-es gépkarabélyokkal vannak felszelve.

Nem túlzás azt mondani, hogy felszerelésük tekintetében igencsak hajaznak bármely stabil ország különleges műveleti egységére, ami önmagában is aggasztó, még ha nem is biztos a videóból ítélve, hogy a tálib elitkommandó minden tagja teljesíteni tudná például a NATO-országok különleges alakulatainak fizikai alkalmassági elvárásait.

A Badri 313 alakulat a badri csata után kapta nevét, melyet az iszlám vallás Mohamed prófétája Mekka ellen vívott 624-ben. Az alakulatról készült első képek rövidesen a tálib hatalomátvétel előtt jelentek meg az interneten, így vélhetően felszerelésük nagy részét az Afgán Nemzeti Hadsereg különleges egységeitől zsákmányolták a tálibok. Nem világos egyelőre, hogy csak propaganda célokra használja-e az egységet a tálib vezetés vagy tényleg megegyezik-e harcértékük egy különleges műveleti egységével.

Az interneten egyébként elérhetők propaganda-videók az alakulat kiképzéséről is, ezen a videón még többnyire inkább modernizált AK-variánsokat használnak:

A címlapképen amerikai katonák sziluettje látható, de amúgy a Badri 313 tagjainak körvonala sem térne el jelentősen annak fényében, hogy szinte teljes egészében amerikai felszereléseket használnak. A címlapkép illusztráció. Fotó: Getty Images 

Forrás: Portfólió

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább