Belföld

Meghalt Csűrös Karola

Meghalt Csűrös Karola

A Madách Színház mély megrendüléssel tudatja, hogy elhunyt Csűrös Karola színművésznő” – áll a Madách Színház Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. Csűrös Karola 85 éves volt.

Csűrös Karola 1959-ben végzett

Csűrös Karola 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Naivaként kezdte pályáját, modern lányfigurák megformálásával. A Madách Színház oldalán azt írják róla, hogy hamar rátalált saját művészi hangjára, karakterszerepek megformálásával, vígjátékokkal érte el legnagyobb sikereit. Első jelentősebb filmszerepét a Két emelet boldogság című filmben kapta 1960-ban. 1962-ben szerződött a Madách Színházhoz. „Öt évtizeden át volt a színház tagja, derűs személyiségével jókedvet hozott mindennapjainkba” – fogalmaznak.

Célia Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékában, Margit a Régimódi történetben, fantasztikus komika Ray Cooney Ne most, drágám! című komédiájában. Utolsó bemutatója a Forgószínpad volt, amelyben többek között Psota Irénnel, Pásztor Erzsivel, Békés Italával, Für Anikóval, Kállai Ilonával, Lehoczky Zsuzsával és Zenthe Ferenccel játszott együtt.

„Férje, Horváth Ádám teleregényében, a Szomszédokban lett országosan ismert és nagyon népszerű. Örökre mindenki számára Etus maradt, talán azért, mert ő maga volt a kedvesség, a gondoskodás, az életigenlés és a humanizmus.”

Csűrös Karolát 1993-ban Erzsébet-díjjal és Déryné-díjjal tüntették ki, 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2006-ban érdemes művész lett. A színművésznőt a Madách Színház saját halottjának tekinti. „Karcsika, sosem felejtünk el” – írták.

A színésznőnek nem születtek gyerekei, férje, Horváth Ádám 2019-ben bekövetkezett halála után férje unokái, menye törődött vele. Az Origónak 2021 nyarán adott interjújában azt mondta: azért nem vállalt gyereket, mert számára a férje és a hivatása volt a legfontosabb, bár ezt akkortájt nem illett bevallani. Úgy fogalmazott, nagyon szereti a gyerekeket, de nem akarta, hogy más kösse le az energiáit.

Arra a kérdésre, hogy érdekli-e még, hogy mi történik a világban, azt mondta: abszolút. „Ide vagyok kötve a televízióhoz, amellett sokat olvasok. Tudom, mi történik a világban, véleményem is van róla, legfeljebb nem mondom el. Egyebekről szívesen beszélgetek olyan emberekkel, akiket szeretek. A pályámat pedig kereknek érzem, főként, ha a jó dolgokra gondolok vissza. Nem adtam fel az életet, nem vagyok megkeseredve. Mégsem jó így, ahogy most van, mert Ádám hiányán nem lehet túllépni. Megnehezítette a dolgot a trombózis utáni lábadozás, a vírus utáni karantén, a bezártság” – mondta.

Forrás: Telex

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább