Külföld Sport

„Megerőszakolták a lányainkat, még a kutyáinkat is megölték és megették”

„Megerőszakolták a lányainkat, még a kutyáinkat is megölték és megették”

Kemény és szókimondó nyilatkozatban ítélte el a Manchester City ukrán futballistája nemcsak Oroszországot, az orosz katonákat és civileket, de azokat is, akik nem szólalnak fel az Ukrajna elleni háború miatt.

Ez egy rémálom. Az egész világot sokkolta, amit Bucsában műveltek. Iszonyatos, ijesztő dolgokat. Megölték a civileket. Megölték a gyerekeinket. Megerőszakolták a nőket és a lányainkat. Még a kutyáinkat is megölték, sőt meg is ették. El sem tudom mondani, mit gondolok róluk

– nyilatkozta a Guardiannek az orosz hadseregről a Manchester City ukrán futballistája, Olekszandr Zincsenko, aki Radomislből, egy Bucsához és Kijevhez is közel található kisvárosból származik. „Gyűlölöm őket mindazért, amit Ukrajnával és az ukránokkal tettek. És azokat is gyűlölöm, akik megpróbálják meggyőzni arról az orosz embereket, hogy ezek csak álhírek. Hogy mondhatnak ilyet? A halott ukrán civilek holtteste két hétig hevert az utcán. Ezért felelősséget kell vállalniuk” – tette hozzá, kijelentve azt is, ami Bucsában történt, az népirtás, az oroszok szándéka pedig az, hogy eltöröljék nemcsak az ukrán államot, de az ukrán identitást is.

Zincsenko úgy gondolja, noha a háború előtt sokan azt gondolták, az oroszok és az ukránok egyformák, épp a háborúra adott reakcióik bizonyítják az ellenkezőjét: szerinte míg az ukránok szabadon kifejezhetik a véleményüket, addig az oroszok 60-70 százaléka azt állítja, Putyin pártján vannak.

A futballista elmondása szerint minden napot úgy kezd, hogy elolvassa a híreket, és így is tölti az egész napját, még a focira is nehezen tud koncentrálni „Már több mint hét hete tart a háború, és látszik, ahogy egyre több ember szokik hozzá ahhoz, micsoda brutalitások zajlanak a hazámban. Ne, ne, ne! Az emberek éheznek, haldokolnak, egyre több holttestet találnak meg, hogy lehetne így nyugodtnak maradni?” Épp ezért gondolja úgy, egyre hangosabban kell beszélni, „sőt: ordítani” a szituáció miatt, és nem érti, miért nem tesznek így többen.

Ezért bírálja a némán maradó orosz sportolókat is: bár ő is látja, hogy a háború ellen felszólalókra börtön vár Oroszországban, de a focistáknak és hírességeknek hatalmas rajongótáboruk van. „El tudjuk képzelni, hogy ha mindegyikük, egyszerre kitenne valamit az Instagramra arról, hogy ők is a háború ellen vannak, és véget kell vetni neki, mindannyiukat letartóztatnák? Hát persze, hogy nem. Ezért szégyen, hogy nem mondanak semmit.”

Zincsenko arról is beszél, szerinte „még az orosz katonák se tudják, mit keresnek nálunk. Miért harcolnak? Kiért? Miért harcolnál valakiért, aki majdnem két hónapja egy bunkerben bujkál?”

Szavait azzal zárja: „Ha bárki azt mondja, hogy »Én nem mondok semmit, hiszen úgyse tudok változtatni semmin«, az hatalmas, hatalmas hiba a részéről. Mert a másik lehetősége az, hogy hagyja, mindez folytatódjon úgy, ahogy eddig.”

Forrás: HVG,

Leave a Comment

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább