Külföld

Megerősítette a V4 országok együttműködését a lengyel külügyminiszter

Bár sokan próbálják a jelenlegi válságot kihasználni, hogy feszültséget keltsenek a visegrádi országok között, a V4-ek továbbra is egységesek. Vannak ugyan nézetkülönbségek, azonban ellentétben az EU által diktált kényszerű egyetértéssel, ez nem jelenti az együttműködés kudarcát. Ezt tanúsítja a lengyel külügyminiszter kijelentése is, aki leszögezte, hogy Varsó és Budapest továbbra is együttműködik a konszenzusos kérdésekben.

A geopolitikai témákban eltérés van Lengyelország és Magyarország között, a visegrádi csoporton belül viszont a tagországok ott fognak együttműködni, ahol konszenzus áll fenn – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtökön a cseh hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. A Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtókonferencián az ukrajnai háborúra utaló egyik újságírói kérdés a visegrádi csoporton (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) belüli lengyel-magyar együttműködésről szólt. Rau aláhúzta:

 

A V4 a négy szomszédos ország műve és mint ilyen több mint harminc éve működik. Történetében jobb és nehezebb pillanatok fordultak elő– tette hozzá. Felidézte az országcsoport sikereit, köztük azt, hogy az európai politikában “sokszor többet értek el együtt, mint amit külön-külön sikerült volna”.

 

Soha nem állítottuk, hogy minden ügyben azonos az álláspontunk, így nyilvánvaló dolog, hogy a geopolitikai témákban jelenleg a Magyarországétól alapvetően eltérő állásponton vagyunk. Ezt figyelembe véve azokban a kérdésekben fogunk együttműködni, amelyekben konszenzus érhető el, hiszen ez a V4-ek jó hagyománya

 

– fogalmazott Rau. A Lipavskyval folytatott tárgyalásokon egyetértettek abban, hogy “továbbra is segíteni kell Ukrajnát a függetlensége, szuverenitása megőrzésében, területi egysége visszaállításában” – számolt be Rau. Lipavsky közölte: Csehország Lengyelországgal azonos állásponton van az ukrajnai orosz inváziót illetően.

 

Támogatjuk Ukrajna maximális megsegítésének, Oroszországgal szembeni maximális nyomásgyakorlásnak politikáját

 

– jelentette ki a cseh külügyminiszter. Bejelentette: az Európai Unió Tanácsában az év második felében betöltendő cseh soros elnökség keretében Prága több, Ukrajna, valamint Moldova és Georgia támogatását célzó lépést kezdeményezne, a tervek között szerepel a csütörtökön Varsóban megtartott nemzetközi adományozó konferenciához hasonló rendezvény is.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább