Külföld

Megérkezett Európába az első afganisztáni migránshullám

Megérkezett Európába az afganisztáni válság miatt útnak indult migránstömeg első hulláma – így látják a szakértők. Tavaly nyáron, miután a NATO-csapatok kivonultak, a tálibok kerültek hatalomra Afganisztánban, emiatt sokan elhagyták az országot. Az elmúlt hetekben a magyar határnál is érezhető a korábbiaknál nagyobb migrációs nyomás – számolt be róla az M1 Híradó.

Szinte teljesen elfoglaltak egy parkot a migránsok Belgrádban. Alig van olyan pad, ahol nem bevándorlók ülnek; a ruháikat is ezeken szárítják. A környékbeli trafikok és pénzváltó előtt is őket látni.

A helyiek azt mondják, nem érzik magukat biztonságban. Egy 19 éves lány arról beszélt a Híradónak, amikor csak teheti, kerüli a parkot.

„Akkor érzem magam valamennyire biztonságban, ha látom, hogy más itteni lakosok is itt vannak a parkban. De amikor egyedül vagyok és bevándorlók vesznek körül, olyan érzésem támad, hogy követnek. Megnéznek. Még a villamosról is inkább leszállok, amikor látom, hogy ők csoportosan felszállnak rá” – panaszolta.

Főleg afgán és pakisztáni migránsok jönnek a szerb fővárosba, de egyre többen érkeznek Afrikából is. Belgrádból pedig buszokkal, vagy embercsempészek segítségével indulnak tovább a román, a horvát vagy a magyar határhoz.

Az illegális bevándorlók azt mondják: az embercsempészek árai folyamatosan változnak. Így sosem tudják, meddig lesz elég a náluk lévő pénz. Egy pakisztáni migránscsoport elárulta:

ötezer eurót fizettek azért, hogy eljuttassák őket a szerb fővárosba.
A szerb rendőrség rendszeresen razziázik a fővárosban. Begyűjtik az utcákon, erdőkben, elhagyatott épületekben várakozó migránsokat és befogadótáborokba viszik őket. Ez azonban csak átmenetileg oldja meg a helyiek problémáit. A bevándorlók ugyanis rendre visszatérnek.

Ugyanez történik a szerb-magyar határ közelében is. A magyar rendőröknek így folyamatosan van dolga. Huszonegy határsértő Csongrád-Csanád megyében próbált meg bejutni az országba kedd délután. Nem sokkal később két nagyobb csoportot is elfogtak a rendőrök. Összesen 75 határsértővel szemben kellett intézkedniük.

Közben az embercsempészekre is figyelniük kellett. Sopronkövesd térségében egy cseh mikrobuszt állítottak meg. Az autót egy belorusz állampolgár vezette, akiről kiderült, migránsokat juttatott Ausztriába. Kelebiánál pedig egy román férfi autójában találtak öt külföldi férfit, akik afgán állampolgárnak vallották magukat, de ezt semmivel sem tudták igazolni.

„Az adatok évek óra azt bizonyítják, hogy az illegális bevándorlás tavasszal erősödik”– erről beszélt a Kossuth Rádióban a Migrációkutató Intézet kutatója.

Vargha Márk hozzátette: a számok növekedésének nemcsak a jó idő az oka, hanem az is, hogy a kontinenst most érte el az afganisztáni hullám.

„Az, ami tavaly nyáron a tálib hatalomátvétellel bekövetkezett, hogy nagyon sokan elkezdtek menekülni Afganisztánból, annak a hatása most kezd lecsapódni. Januárban egy bécsi szakértőkből álló szervezet már jelezte, hogy a Balkánon számíthatunk egy nagyobb migrációs hullámra” – fejtette ki.

A szakértő arról is beszélt: becslések szerint jelenleg mintegy 20 ezer migráns várakozik a Balkánon. Minden országban növekedett a számuk.

Főként afgán fiatal férfiak érkeznek, akik gazdasági okokból tartanak nyugatra. Később pedig az egész családjukat oda szeretnék majd vinni.
A számok emelkedése a magyar rendőrség adataiból is jól látszik. A múlt héten csaknem hatezer próbálkozást regisztráltak itthon. Ez ezerrel több az egy héttel korábbinál, és kétszerese a február végi egyheti próbálkozások számához képest.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább