Belföld Öko

Megérkezett az első gólya Magyarországra: Kele őrzi családja hagyományát

Megérkezett az első gólya Magyarországra: Kele őrzi családja hagyományát.

Ismét a vörsi gólya volt az első, amelyik visszatért Afrikából Magyarországra.
A gólyákat gyakran nemcsak a gyerekszületéssel, hanem a tavasz közeledtével is kapcsolatba hozzák, hiszen a telet Afrikában töltő madarak érkezése azt jelenti, hogy hamarosan a melegebb idő is beköszönt.
Bár ez január végén még korainak tűnhet, az első gólya máris megérkezett Magyarországra, méghozzá nem más, mint Kele, aki a Somogy megyében található Vörs temploma és az ABC között fészkel. A madár évek óta az első, amelyik visszatér a telelésből, idén azonban még a szokásosnál is korábban érkezett, hiszen eddig általában február közepén tért haza.

Kele továbbviszi a családi hagyományt

A vörsi fészek korábbi lakója, Charlie kezdte a hagyományt, hogy mindig ő tért haza elsőként a telelésből. Ő egészen 2011-ig, 14 éven keresztül köszöntötte először a tavaszt, egyik fiókája, Kele pedig 2020 óta viszi tovább a családi hagyományt. A gólyát, ahogy a fészke melletti ABC-t is Fekete István emlékére nevezték el, aki a vörsi templomba járt vasárnaponként misére.

A vörsi templom és a gólyafészek.

A vörsi templom és a gólyafészek.

Fotó: Templomok / Indafotó

– Nagy nap a mai nekünk, a gólya jelképe sokat jelent számunkra – mondta Farkas Dezső, Vörs alpolgármestere. – A tavalyi évben készítettük el hétrészes gólyaútvonalunkat, amelynek keretében az idelátogatók meg tudják tekinteni a nevezetességeinket. Általában február elején szokott érkezni, meglepődtünk mi is, milyen korán jött Kele. Gondoskodni fogunk róla, hogy minden a legnagyobb rendben legyen – összegezte a Sonline.hu-nak.

Forrás: femina.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább