Külföld

Megemelkedett az üzemanyaglopás Svédországban

A tavalyi év azonos időszakához képest mintegy 126 százalékkal megnőtt a gázolajlopások száma Svédországban. A statisztikák alapján – a január óta eltelt időszakban – a legtöbb üzemanyagot márciusban tulajdonították el. A tolvajok legnépszerűbb célpontjai az építkezéseken használt munkagépek. Egy építőiparban érdekelt cégvezető szerint lopások mindig is voltak, ám a számuk idén jelentősen megugrott.
Nagy-Britannia mellett a jóléti Svédországban is megugrott a gázolajlopások száma.

A Svéd Rádió tudósítása alapján az Aftonbladet svéd napilap közölte: a tavalyi év azonos időszakához képest 126 százalékkal nőtt az üzemanyaglopások száma az országban. A január és április közötti időszakban több mint 1700 lopási esetet regisztráltak a svéd hatóságok. Legnagyobb veszélyben az utak mentén álló munkagépek voltak, a legtöbb gázolajat ezekből tulajdonították el. A 2016-ban bevezetett mérési rendszer statisztikái alapján idén márciusban történt a legtöbb ilyen jellegű bűncselekmény.

Korábban elsősorban nehézgépjárművekből, azaz traktorokból és teherautókból szívták le az üzemanyagot a skandináv országban, de az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő lopás személygépkocsikból is.

Svédország egyes megyéiben februárról márciusra megduplázódott az üzemanyaglopások száma.

A rendőrség szerint ezen bűncselekmények számának megugrása a drága üzemanyagárak következménye, és addig nem várható a lopások csökkenése, amíg nem lesz olcsóbb az üzemanyag. A rendőrségi szóvivő szerint nehéz védekezni az ilyen bűncselekményekkel szemben, és felderíteni sem egyszerű ezeket az eseteket – írta a Sveriges Radio online.

.A gázolaj ára jelenleg 25 korona körül van Svédországban, ami 900 forintnak felel meg, a benziné pedig 21 korona, ami körülbelül 750 forint. A lopások számának nagyarányú megnövekedése összefüggésben van az üzemanyagok árának drasztikus emelkedésével, amely egyik következménye az ukrajnai háborúnak.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább