Külföld

Megdöbbentő: Oroszország szabadon engedte a Mariupolt védő Azov harcosokat

Ukrajna és Oroszország megegyezett a Mariupol városát védő katonák, köztük az ultranacionalista Azov-ezred katonáinak orosz fogságból való kiszabadulásáról.

„Fogolycsere történt, az Azov harcosok egy része hazaérkezett.

Végre sikerült kiszabadítani Mariupol számos védőjét, köztük az Azov ezred néhány harcosát. A csere, amelyre mindannyian vártunk, ma este [szeptember 21-én] megtörtént”

– számolt be róla Makszim Zorin az Azov-alakulat volt parancsnoka.

A csere Csernyihivi területen zajlott le.

A csere értelmében 124 ukrán állampolgárt engedtek szabadon, közülük 108 azovost.

A hazatért ukrán foglyok között van Szerhij Volinszkij, a 36. tengerészgyalogos dandár parancsnoka, Szvjatoszlav Palamar, az Azov ezred parancsnokhelyettese, Denyisz Prokopenko, az Azov ezred parancsnoka is.

 

Állítólag Ukrajna cserébe 55 oroszt engedett szabadon (megnem erősített hírek szerint köztük Putyin komáját, Viktor Medvecsukot is).

A Donyecki Népköztársaság fegyveres erői közölték, hogy a csere során „a Harkivi területen a visszavonulás során fogságba esett katonákat, valamint az orosz fegyveres erők fogságba esett harcipilótáit” szabadították ki.

Oroszország továbbá – Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös közvetítése nyomán – szabadon engedett szerdán tíz külföldi hadifoglyot, akiket az ukrajnai hadművelet során fogtak el – közölte a szaúdi külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint öt brit, két amerikai, valamint egy-egy svéd, horvát és marokkói állampolgárról van szó, akik repülővel érkeztek meg a Szaúd-Arábiába.

„Az illetékes szaúdi hatóságok átvették és átszállították őket Oroszországból a királyságba”

– olvasható a közleményben, amely szerint az érintettek jelenleg származási országukba történő hazaszállítási folyamaton esnek át.

Robert Jenrick brit parlamenti képviselő a Reuters hírügynökségnek e-mailen eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy a szakadár Donyecki Népköztársaság legfelsőbb bírósága által nyáron halálra ítélt Aiden Aslin brit állampolgár is köztük van.

Recep Tayyip Erdogan hétfőn a PBS NewsHour című amerikai esti televíziós hírműsorban megjelent interjújában beszélt arról, hogy Ukrajna és Oroszország kétszáz hadifogoly cseréjéről állapodott meg.

Forrás: Neokohn,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább