Külföld

Megbukott a román kormány

Megbukott a román kormány a parlamenti bizalmi szavazáson

Megbukott Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette kormánya kedden a parlamenti szavazáson.

Romániában a média már a hét elején biztosra vette, hogy meg fog bukni a keddi parlamenti voksoláson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette koalíciós kormánya, és a pártok együttműködési képtelenesége miatt elhúzódó válságra számítanak.

A PSD előrehozott választások akar, az AUR nemzeti egységkormányt, az USR pedig helyreállítaná a jobbközép kormánykoalíciót,

de Citu nélkül, aki szerintük bebizonyította, hogy nem képes koalíciós együttműködésre. A PNL élére frissen megválasztott miniszterelnök hétfőn már nem zárta ki, hogy kormányát megbuktatják, de leszögezte: ebben az esetben a PSD-vezette „új koalíciónak” kell tisztáznia, milyen kormánya lesz a koronavírus-járvány negyedik hullámával küzdő országnak.

„Három felelőtlen párt káoszba akarja taszítani Romániát. Az egyik bizalmatlansági indítványt terjeszt be, de nem akar kormányozni, a másik egy olyan kormányt akar megbuktatni, amelybe utána vissza akar térni, a harmadik egy szélsőségeseket tömörítő párt, amelyről senki sem tudja, mit akar” – mondta hétfőn Citu a PNL vezetőségi ülése után. Megerősítette: kizárt, hogy ismét közösen kormányozzanak az USR-vel, ha eddigi koalíciós partnerük a PSD-vel és az AUR-ral szövetkezik és megszavazza a bizalmatlansági indítványt.

(MTI)

Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Forrás: Mandiner,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább