Külföld

Medvegyev: Az EU eltűnhet a térképről, mielőtt Ukrajna is taggá válna

Az Európai Unió ugyanarra a sorsra juthat, mint a Szovjetunió, és eltűnhet a térképről, mielőtt Ukrajna is taggá válna – vetette fel vasárnap Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki bejegyzésében csak Malorosszijaként [Kis-Oroszország] hivatkozik Ukrajnára.
Medvegyev, aki 2008 és 2012 között orosz elnök volt, jelenleg pedig az ország Biztonsági Tanácsának helyettes vezetője, a Brüsszel által Ukrajnának tett “ígéreteket” a szovjet vezetők kommunizmusépítési terveihez hasonlította.

Megígérték! És csak Malorosszijának ígérték, Grúziának még csak nem is (én megsértődtem volna a helyükben, Törökországról nem is beszélve). Megígérték, de feltételekkel. A típusnak jobbnak, tisztábbnak kell lennie. Kevésbé korrupt, fejlettebb, felvilágosult, okosabb. Ursula néni még azt is mondta, hogy az ukránok meghalnak az EU-tagságért. És ennyi… – írta Medvegyev a Telegram-csatornáján.

És mi van akkor, (kopogjuk le) ha az EU addigra eltűnik?

Félelmetes belegondolni, mekkora botrány lesz ebből, hiszen milyen áldozatokat hoztak az EU-csatlakozás oltárán, és mekkora csalódás lesz a boldogtalan ukránok várakozásai? uh, nem akarom elkiabálni – tette hozzá.

Az Európai Bizottság pénteken javasolta, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölti státuszt, ami az első lépés a tagsághoz vezető hosszú úton. A Bizottság azonban megjegyezte, hogy Ukrajnának még számos reformot kell végrehajtania, és “tovább kell erősítenie a korrupció elleni küzdelmet”.

Ukrajna hivatalosan csak néhány nappal azután nyújtotta be tagsági kérelmét, hogy Oroszország február végén katonai hadjáratot indított az ország ellen. A végső döntést Ukrajna tagjelöltségéről a jövő héten tartandó uniós csúcstalálkozón hozzák meg.

Korábban azonban arról számoltak be, hogy az uniós államok között nincs egyetértés abban, hogy Ukrajnának van-e esélye a gyors csatlakozásra.

Az EU-tagok között nézeteltérések voltak az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban is. Az orosz olajra vonatkozó részleges tilalom bevezetése mellett Brüsszel engedményeket tett Magyarországnak és több más országnak.

(oroszhirek.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább