Belföld

Medve kószál a Bükkben, felvétel is készült róla

A Bükk-vidék középső részén, Cserépfalu közelében vették videóra a medvét.

A napokban a Bükk-vidék középső részén, Cserépfalu közelében kaptak lencsevégre egy medvét, amely legutóbb kedden tűnt fel a kamera előtt – számolt be a Heol.

Csendes Péter, a község polgármestere a lapnak elmondta, hogy a medvét már többször is látták, első észlelése óta pedig több kamerát helyeztek ki a területre, hogy jobban megfigyelhessék. Az állat azonban a hét közepe óta nem bukkant fel. A polgármester szerint

a környéken több medve is ólálkodhat, hiszen a képeken nem lehet tökéletesen megállapítani az egyedek színét. Emellett kiemelte, hogy már tavaly ilyenkor is észleltek a környéken medvét.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság elmondta, hogy a barnamedve jelenléte 2008 óta észlelhető a nemzeti park három vármegyényi működési területén. A medve alapvetően kerüli az embert, valamint megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák.

Nagyon fontos az is, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon.

Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben a medve ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet tőle. Csak szorult helyzetben vagy a bocsait védve jellemző rá a támadó magatartás.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább