Belföld Kiemelt

Medián: erősödött a Fidesz, a többség nem akar kormányváltást

A közvélemény-kutató intézet januári felmérése szerint jelentősen nőtt a bizonytalanok aránya az elmúlt időszakban, miközben a Fidesz is képes volt növelni a támogatóinak számát, az ellenzék viszont nem.
Megjelent a Medián legfrissebb, a HVG számára készített kutatása, amelyből kiderült, hogy a tavalyi őszi mélypont (65 százalék) után egyre kevesebben érzik úgy az országban, hogy rossz irányba mennek a dolgok (57 százalék).

A felmérésből kiderül továbbá az is, hogy amíg tavaly szeptemberben még a lakosság abszolút többsége szeretett volna kormányváltást, mára ez a szám is relatívvá vált, 52 SZÁZALÉKRÓL 48 SZÁZALÉKRA CSÖKKENT.

Az ország hangulatváltozása a pártpreferenciákban is megmutatkozik: ma minden harmadik ember, a választani tudó „biztos” szavazók közül pedig minden második a Fidesz–KDNP-re voksolna. A kormánypártok újbóli erősödése viszont nem jár együtt a bizonytalanok számának csökkenésével, a pártot választani nem akaró vagy nem tudó polgárok aránya is nőtt ugyanis a tavaly őszihez képest (37 százalék).

Ebből arra lehet következtetni, hogy AZ ELBIZONYTALANODÁS LEGINKÁBB AZ ELLENZÉKET SÚJTJA.

A második legnépszerűbb párt még mindig a DK, de a párt támogatottsága jelentősen visszaesett januárra: a tavalyi 9-7 százalékról 6-ra. A DK-t a Mi Hazánk követi, 5 százalékos támogatottsággal (tavaly szeptemberben még 7 százalékon állt). De nem csak az övék, az összes ellenzéki párt támogatottsága csökkent egy-két százalékot januárra, egyedül a Jobbiké stagnált 4 százalékon.

A közelgő európai parlamenti választások miatt az is fontos, hogy melyik párt tudja átlépni a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt. A Medián szerint erre jelenleg csak a Demokratikus Koalíció (11 százalék), a Mi Hazánk (8 százalék), a Momentum (7 százalék), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (6 százalék) és a Jobbik (5 százalék) képes.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább