Belföld Kiemelt

Márki-Zay városa: padlóra küldött kereskedők, 10 évre eladósított város, hogy a sógor zsebét megtömje karácsony előtt

A sógor álmodott, Márki-Zay szerződött, Vásárhely meg tíz évig nyögi a hitelt

Hódmezővásárhelyen nemcsak a külsőbb területeken, de bizony a belvárosban is vannak sokkal rosszabb állapotú, már-már járhatatlan utcák, ezért is érthetetlen, miért éppen a tökéletes állapotú Szent Antal utcát akarja „korszerűsíteni” az önkormányzat, ráadásul úgy, hogy ezzel a projekttel tíz évre szóló százmilliós hitelbe verte Vásárhely adófizetői közösségét. De akkor hol van a kutya elásva?

Nos, emlékezetes: a „fejlesztéshez” Márki-Zay Péter sógora, Fonay Tibor „álmodta meg” a beruházási terveket, kapott is egy 3 milliós szerződést a városvezető rokontól. Az április végi véleményező online ülésen így beszélt erről a sógor: „Évek óta mozgatja a fantáziám, hogy kellene valamit tenni ezért az utcáért és a Kinizsi–Deák–Szent Antal utcai csomópontért. Saját magam szórakoztatására különböző megoldási módozatokat készítettem”. Ezek közül néhány megjelent az önkormányzat weboldalán is, majd a tervpályázatot – hogy, hogy nem – Fonay nyerte el a Márki-Zay vezette várostól, hogy aztán az ő terveinek a megvalósítására vegyen fel tíz évre szóló százmilliós hitelt Vásárhely.

Aztán vaskos kis botrányt keltett a városban, hogy Márki-Zayék nagy hirtelen az ünnepek előtt, télvíz idején neki is estek a Szent Antal utca szétbombázásának. Első lépésként lezárták a belváros egyik fő kivezető utcáját, hogy belefogjanak az ivóvíz-gerincvezeték kiváltásába. A környéken autózókat az agyévérzés kerülgeti, akkora a közlekedési káosz. A Szent Antal utcában található üzletek még gyalogosan is nehezen megközelíthetők, parkolni pedig lehetetlenség. Egyre erősebben háborognak az itteni üzletek tulajdonosai, a kereskedők és a vállalkozók. Ők abban bíztak, a lassan két éve tartó koronavírus-járvány okozta visszaesést így a karácsony előtt legalább egy kicsit sikerülne ellensúlyozni, ám a város brutális gyomrost vitt be nekik a lezárással és a szétdúrással. Nem jönnek a vásárlók, a forgalom bezuhant, sokan attól tartanak, hogy kénytelenek lesznek végleg lehúzni a rolót, mert teljesen ellehetetlenülnek.

Kipattant az isteni szikra Márki-Zay Péter fejéből:

Ingyenes hirdetési lehetőséggel akarja megmenteni a város által padlóra küldött Szent Antal utcai kereskedők karácsonyi forgalmát. Miután teljesen váratlanul, nagy sietséggel télvíz idején szétbarmolták a város egyik legjobb állapotú utcáját, a polgármester azzal szúrhatja ki a brutális veszteséget elszenvedő árusok, üzlettulajdonosok szemét, hogy esetleg ingyenes hirdetési lehetőséget kapnak a nulla látogatottságú Hódpressen és a senki által nem nézett Vásárhelyi Televízióban, no meg kábé tíz nap múlva, azaz ha kicsit utánaszámolunk: úgy nagyjából karácsony előestéjén citylight hirdetéseket tesznek ki a lezárt utca két végére. Mindez a napokban hangzott el Márki-Zay szájából a városházi propitévéjének soros alákérdezős interjújában.

A helyzeten ez persze mit sem fog változtatni, tekintettel arra, hogy nem az a probléma, hogy a vásárhelyiek nem tudják, melyik és milyen üzletek találhatók a Szent Antal utcában! A lezárások miatt azonban a környéken totális a közlekedési káosz, több száz méteres körzetben nem lehet parkolni, az üzletek pedig amúgy gyalogosan is nehezen közelíthetők meg, pláne ebben a vizes, lucskos, sáros időben.

A hazai pálya stúdiómelegében a polgármester azt is hangsúlyozta, összességében ez a beruházás az érintett vállalkozókat nagymértékben fogja segíteni, mert szerinte később a „színes térköves, fasoros” utcába szívesebben járnak majd vásárolni a vásárhelyi polgárok, tehát bár „most egy átmeneti veszteséget elszenvedhetnek, ezt én tudomásul vettem”, de a végén még jól is járnak majd a Szent Antal utcai kereskedők. A jelek szerint azonban a mézes-mázos kommunikáció egyáltalán nem győzte meg az árusokat, akiknek a vevői immár két hete elmaradoznak.

Kereskedők: egy őrület az egész, semmibe veszik az embereket!

A Szent Antal utcai projektbe egyébként nemcsak Márki-Zaynak tört bele a bicskája, de látványosan megbukott vele az alpolgármesteri pozícióba ejtőernyőztetett haver, Szabó János is. Márki-Zay szokásához híven nemigen foglalkozott az üggyel, hanem – a buszközlekedés megszervezése után ezt az „aktát” is – delegálta a „csodafegyvernek” számító alpolgármesterének, aki a hírek szerint a héten már másodszor egyeztetett a Szent Antal utcai kereskedőkkel. Szabó tárgyalási képességét mi sem jelzi jobban, mint hogy a megbeszéléséken gyakorlatilag semmi konkrétumot nem tudott mondani a felháborodott és elkeseredett árusoknak a kivitelezési munkálatokkal kapcsolatban. Amit közölt, az is csak olaj volt a tűzre, mert a kereskedők értelmezése szerint sok esetben még nincs is meg, ki fogja végezni az egyes munkafolyamatokat, és ténylegesen meddig fog tartani az egész beruházás, meddig lesz feltúrva, szétverve és lezárva az utca. Az érintett árusok úgy érzik, Márki-Zay, Szabó és a városvezetés semmibe veszi őket, és ami a Szent Antal utcában zajlik, az egy szóval jellemezve: „őrület”!

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább