Belföld

Márki-Zay mozgalmával erősödhet az amerikai befolyás

Márki-Zay Péter után, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) korábbi alelnöke, Hadházy Ákos is elismerte, hogy kapcsolatban állt Barta Lászlóval.

A Jobbik ózdi szervezőjeként egy közúti baleset nyomán megismert Barta operatív igazgatója volt Márki-Zay Péter alakulatának, de megfordult a Momentum környékén is. A Mediaworks Hírcentrumának összeállításából kiderül az is, hogy egy ideig az Egyesült Államokban élt, csakúgy, mint Márki-Zay és az MMM másik meghatározó embere, Kész Zoltán elnökségi tag. Utóbbi kinyomta a telefonját, amikor Bartáról érdeklődtünk nála.

A háttérben húzódó problémák egyszerre voltak személyiek, szervezetiek és ideológiaiak. Többen például azt mondták, hogy Márki-Zay Péter, Kész Zoltán elnökségi tag és Lukácsi Katalin alelnök egyre inkább egy „belső kört” alkot az elnökségen belül, és visszatartanak információkat a többiektől, ráadásul ők határozottan jobboldali értékeket vallanak, míg mások a baloldal felé is nyitnának.

„Barta László operatív igazgató munkájával szemben is felmerültek kifogások, de ő ennek ellenére Márki-Zay Péter töretlen bizalmát élvezte. Volt olyan elnökségi tag például, aki szerette volna megnézni az egyesület bankszámlakivonatát, de Barta László ezt egyszerűen megtagadta tőle.”

Barta László hazai közéleti tevékenysége tehát szerteágazónak mondható, több párt környékén is felbukkant már, ugyanakkor külföldön is otthonosan mozoghat. A Facebook-oldalán korábbi lakóhelyként az USA Alabama állambeli Birminghamet jelölte meg, de többször megfordult Angliában is, méghozzá az MMM legbelső körével, Márki-Zay Péterrel és Kész Zoltánnal együtt, akik közismerten jó amerikai kapcsolatokkal rendelkeznek. Barta Instagram profilján szereplő képei között is van két olyan, amelyen London van megjelölve helyszínként, Kész Zoltán az egyik, Márki-Zay Péter pedig mindkét képen együtt szerepel vele. Az már korábban is közismert volt, hogy Márki-Zay Péter pályafutásában komoly szerepe van az amerikai kitérőnek – öt évet töltött családjával az Egyesült Államokban és Kanadában –, ahol politikai kapcsolatokat is kiépíthetett.

Márki-Zay Péter bejáratos a budapesti amerikai nagykövetségre, 2019. július 3-án például egy washingtoni kongresszusi küldöttséggel találkozott, köztük egy-egy demokrata és republikánus szenátorral. Igaz, hogy nem egymaga, hiszen több hazai baloldali képviselő is jelen volt a találkozón, az MSZP-s Harangozó Tamás, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Még 2019 májusában Márki-Zay és a baloldali sajtó szenzációként adott hírt arról, hogy Orbán Viktor washingtoni látogatásának napján ellenzéki politikusokat is fogadnak az amerikai külügyminisztériumban.

A hódmezővásárhelyi polgármester azt állította nagy büszkén, hogy őt és Kész Zoltán veszprémi politikust, a Mindenki Magyarországa Mozgalom két arcát az Orbán–Trump-találkozó előtt fogadta a külügy, mondván, mert „az amerikai republikánus és demokrata közszereplők, politikusok aggódnak Orbán politikája miatt”, és kíváncsiak a magyar ellenzékre. A történet azonban félig sem volt igaz, hiszen később kiderült, hogy nem az amerikai külügy meghívására érkeztek Washingtonba és nem is az USA külügyeseivel tárgyaltak.

„Végül Márki-Zay maga is elismerte, hogy az amerikai külügyminisztérium helyett valójában amerikai magyarok meghívására érkeztek Amerikába, ahol a beszélgetéseiket egy Soros-szervezet kötötte le az ott töltött idő alatt. Egyeztettek a Helsinki Bizottság vezetőivel, illetve állításuk szerint négy külügyminisztériumi szakértővel, de őket nem nevezte meg, mert „nem közszereplők”.

Kész Zoltán, az MMM másik meghatározó embere szintén jártas amerikai körökben. A régi veszprémi vendéglátós család sarja angoltanárként többször is részt vett tengerentúli továbbképzéseken. Az egyik ilyen alkalom 2000–2001-ben volt, amikor Fulbright-ösztöndíjasként került ki Kaliforniába, hogy egy tanárcsere programban amerikai történelmet tanítson ottani középiskolásoknak.

A Fulbright az ilyen ösztöndíjait a Soros Alapítvánnyal együtt hirdette meg, a program révén több Soros-ösztöndíjas is kimehetett tanulni Amerikába, aminek költségeit a fent említett bizottság és alapítvány állták. A közös ösztöndíj oka: a „hosszú távú célok azonossága”, a közös hitvallás.

Forrás: Magyar Nemzet

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább