Belföld

Márki-Zay milliárdosokkal a háta mögött buzdít önmegtartóztatásra

Miközben kommunistázza a háztartások százezreit segítő rezsicsökkentést, Márki-Zay Péter milliárdos vállalkozók és oligarchák támogatását élvezi. Egyikük ráadásul az a Bojár Gábor, aki alapítója a 99 Mozgalomnak, amelynek célja „a kiváltságos kevesek 1 százalékának trónfosztása a 99 százaléknyi többség javára és érdekében”. Ehhez képest Márki-Zay – aki állítása szerint belépett a mozgalomba – most a benzin árának befagyasztását támadta, helyette szerénységre intve kisebb autók vásárlását javasolta.

Minden jel szerint Márki-Zay Péter nem ismer kompromisszumot, ha az energia piaci árának védelméről, ellenben a rezsicsökkentés támadásáról van szó. A baloldal magát kereszténynek mondó közös miniszterelnök-jelöltje most a Blikknek nyilatkozva erősítette meg, hogy

a kérdésben semmiféle szociális érzékenység nem szempont számára.

– Tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beavatkozni – mondta Márki-Zay arra a kérdésre, hogy mihez kezdene a benzinárak folyamatos emelkedésével. A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje egyértelművé tette: szerinte nem a benzinárak befagyasztása a megoldás. – Az Egyesült Államokban azt láttam, hogy amikor felment a kétszeresére a benzin ára, az okos amerikaiak nagy autók helyett kisebbet, vagy hibridet vettek, és nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába – fejtegette, egyúttal szerénységre intve mindenkit Márki-Zay Péter. Ezúttal is kijelentette: a Fidesz által bevezetett rezsicsökkentés modellje fenntarthatatlan, mert a világpiaci árak Magyarországra is érvényesek. Szerinte inkább az épületek szigetelése, a megújuló energiatermelés és az energiahatékonyság növelése volna a megoldás a kérdésre. – Lehet szociális alapon támogatni a rezsit, de miért nem a benzint, vagy a kenyeret, vagy minden mást? A végén minden ilyet az adófizetőknek kell megfizetniük – mondta.

 

Ismert: Márki-Zay már korábban is populizmusnak, „néphülyítésnek”, a minap pedig kommunistának nevezte a háztartások százezreit segítő rezsicsökkentést, amelynek eredményeképpen évente 300-400 ezer forinttal kell kevesebbet fizetnie egy átlagos magyar családnak az energiáért. Teszi mindezt úgy, hogy

ő maga közben milliárdos vállalkozók és oligarchák támogatását élvezi.

Egyikük például az a Bojár Gábor, aki alapítója az eredetileg Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségének támogatására létrehozott 99 Mozgalomnak. Meglehetősen ellentmondásosnak tűnik mindez annak tükrében, hogy saját meghatározása szerint a szervezet célja „a kiváltságos kevesek 1 százalékának trónfosztása a 99 százaléknyi többség javára és érdekében”. – A mai kiváltságosok köré berendezett ország helyett mindenkinek esélyt, mindenkinek jövőt, boldog életet kínáló hazát teremtünk. Itt az ideje, hogy új politikát építsünk, ami az ország 99 százalékának érdekeit képviseli a leggazdagabbak egy százaléka helyett – állítja magáról a Bojár által is támogatott 99 Mozgalom, amelybe saját korábbi közlése szerint Márki-Zay is belépett.

Hódmezővásárhely polgármestere ugyanakkor a hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel megvádolt baloldali oligarcha, Bige László támogatását is magáénak tudhatja.

Bige nyíltan vállalja, hogy az Orbán-kormány bukásában érdekelt, a demokrácia „visszaállítására” pedig egyedül Márki-Zay Pétert tartja alkalmasnak. – Márki-Zay az egyetlen, aki közel áll a szívemhez – fogalmazott nemrég a HVG.hu-nak a baloldali oligarcha, egyúttal kijelentve azt is, hogy  Hódmezővásárhely polgármesterének „annyit ad, amennyit kér.”

Francia energiamulti a háttérben?

Jó eséllyel a magyar embereket korábban kizsigerelő energetikai multinacionális cégek szeretnének visszatérni Magyarországra egy kormányváltást követően, hiszen a balliberális kormányok időszaka „szabad rablást” jelentett számukra – írta cikkében a Kontra.hu. A portál emlékeztetett arra, hogy Márki-Zay Péter csaknem egy évtizedig az akkor francia többségi tulajdonban lévő EDF-Démász egyik vezetőjeként dolgozott.

(Magyar Nemzet)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább