Belföld

Márki-Zay bement a Telexbe, és kérdőre vonta az újságírókat

„Ha én fizettem volna ezt a kutatást, és az ellenzék számára kedvezőtlen, akkor biztos, hogy nem fogom megsajtózni” – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki csak „spekulál” azon, hogy ki állhat a Závecz-felmérése mögött.
A miniszterelnök-jelöltet a múlt heti, nagy visszhangot kiváltó Závecz-kutatásról kérdezték, amely szerint Márki-Zaynál még Fekete-Győr András és Dobrev Klára is népszerűbb a vidékiek körében. Márki-Zay már egy hete keményen kritizálta a Telexet, amiért ezt emelték ki a kutatásból – írja a Mandiner.

Most megkérdezték tőle, hogy miért nem hisz ennek a kutatásnak, hiszen októberben pont ilyen kutatásokra alapozva harcolta ki, hogy Karácsony Gergely visszalépjen a javára az ellenzéki előválasztáson.

Márki-Zay elmondta: nem egy, hanem három felmérés alapján léptette vissza Karácsony Gergelyt, úgy gondolja, hogy „ez hiteles volt” – olvasható a Mandiner cikkében.

„A múlt heti kutatás egy ezerfős felmérés volt, és nem tették bele az ismertséget. Így nagyon könnyű: ha valakit száz ember ismer, és róla 50 ember pozitívan nyilatkozik, akkor azt mondhatjuk, hogy ennek 50 százalékos a népszerűsége. Egy másik ember, akit százezer ember ismer, és mondjuk 40 százalék pozitívnak tart, annak 40 százalék a népszerűsége. De ez nem összehasonlítható” – érvelt Márki-Zay.

„Nézzük a szándékot: a választások előtt egy teljesen irreleváns kutatást publikálni, és azt fő helyen szerepeltetni, – valaki csak kifizette – és abból azt a következtetést levonni, hogy egyébként már mindenki népszerűbb, mint Márki-Zay Péter … és nem ezt emelni ki, hogy ebből a kutatásból látszott, hogy az összes ellenzéki szavazó között a legnépszerűbb vagyok, a fideszesek körében pedig a legnépszerűtlenebb. Na most, ez is egy hír” – folytatta Márki-Zay.

Fábián Tamás úgy érvelt, hogy a címadás beletartozik a szerkesztői szabadságba.

„Igen, de ha én fizettem volna ezt a kutatást, és az ellenzék számára kedvezőtlen, akkor biztos, hogy nem fogom megsajtózni. Ha a Fidesz egy számára kedvezőtlen kutatást kap véletlenül, soha nem sajtózza meg. Mi az, ami arra kényszerített valakit, hogy ezt a kutatást kifizesse, aztán megsajtózza? Ennek egy eredménye lehet, hogy elbizonytalanodjanak az ellenzéki szavazók” – mondta a miniszterelnök-jelölt, aki saját bevallása szerint is „spekulál”, hogy ki állhat a kutatás mögött.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább