Külföld

Mark Rutte veheti át a NATO vezetését Jens Stoltenbergtől

Szinte biztos, hogy Mark Rutte veheti át a NATO vezetését Jens Stoltenbergtől.

A jelenlegi főtitkár mandátuma októberben jár le, addig egységes álláspontot kell találni a szövetségben az új főtitkár személyéről – írja a vg. Az atlanti szövetég kétharmada támogatja Rutte megválasztását, de Törökország és Magyarország még élhet a vétóval.

A holland miniszterelnök, Mark Rutte a legesélyesebb jelölt a NATO főtitkári posztjára. Jens Stoltenberg kormányfői mandátuma októberben lejár, így az atlanti szövetség júliusi csúcstalálkozójáig meg kell nyitni az utat az új vezető megszavazásához.

A Bloomberg arról írt, hogy Törökországnak nincs kifejezett problémája Rutte kinevezésével, de a szavazatát biztosítékokhoz kötötte. Ankara azt akarja elérni, hogy a szövetség új vezetője ne legyen elfogult a NATO európai tagjaival. Amennyiben ezt a biztosítékot Mark Rutte megadja, akkor elméletileg nincs akadálya a török szavazatnak.

A hungarofób Mark Rutte-nak Magyarország szavazatát lesz a legnehezebb megszereznie.

A poszt iránt még olyan politikusok is érdeklődnek, mint a ruszofób és ukránbarát észt miniszterelnök, Kaja Kallas, vagy a lett külügyminiszter, Krisjanis Karins.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább