Külföld

Már Kuleba is elismerte, hogy Orbán és Szijjártó nem orosz, hanem magyarpártiak

„Elindultunk azon az úton, amelyen ezek a viták rendezhetők” – közölte az ukrán külügyminiszter.

Hétfőn Szijjártó Péter megérkezett Ukrajnába, Kárpátaljára, hogy az ukrán delegációval tárgyaljon.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elárulta, hogy a legtöbbet a nemzeti kisebbségek helyzetéről beszéltek, ezt a vitás kérdést pedig mindkét oldalról szeretnék megfelelően rendezni.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy tavaly az ukrán parlament elfogadott egy kisebbségi kerettörvényt amely ezt a negatív spirált megállította. „De nekünk van egy elvárásunk, ez pedig az hogy a magyar kisebbség visszakapja a 2015 előtti jogokat, nem kérünk sokat. Tizenegy pontban foglaltuk ezeket össze.

Köztük az iskolai jogállást, a magyar nyelven tett érettségi lehetőségét, a magyar nyelv használatát a kultúra, a felsőoktatás területén”

– fogalmazta meg az elvárásokat Szijjártó Péter.

A külügyminiszterek tárgyalását követően a Telex interjút készített az ukrán külügyminiszterrel. Szerinte Orbán Viktor és Szijjártó Péter is magyarpártiak.

Én úgy gondolom, hogy ők magyarpártiak.

Ha oroszpártiak lennének, akkor Péter a mostani találkozón nem jelentette volna ki, hogy tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és szuverenitását” – fogalmazott.

A magyar kisebbség helyzete

„Ne feledkezzünk meg egy dologról: Szijjártó Péter azt mondta, 2015-ben kezdődtek a viták. Csakhogy ez egyenes következménye a 2014-es eseményeknek, amikor Oroszország Ukrajnára támadt azzal az ürüggyel, hogy védelmet kell nyújtania az orosz nyelvű lakosságnak” – fogalmazott Dmitro Kuleba.

Ezután az ukrán társadalom akkor nagyon érzékenyen reagált a nyelvi kérdésre és annak politikai felhasználására.

Tehát tulajdonképpen azok a viták, amelyekkel magyar–ukrán viszonyban küzdünk és azok a problémák, amelyeket meg akarunk oldani, valójában az orosz agresszió következményei.

De elindultunk azon az úton, amelyen ezek a viták rendezhetők”

– foglalta össze a véleményét az ukrán külügyminiszter.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább